Βαθαίνει η ύφεση στην Ιταλία

Μείωση ΑΕΠ κατά 0,9% το δ’ τρίμηνο
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 12:00
REUTERS/MAX ROSSI

Την Παρασκευή η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε «BBB+» από «Α-», διατηρώντας αρνητική την προοπτική.

Περαιτέρω συρρίκνωση της τάξεως του 0,9% παρουσίασε η ιταλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2012, διαμορφώνοντας τη συνολική μείωση του ΑΕΠ από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 στο 2,8%.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat είναι σε αντιστοιχία με την αρχική της εκτίμηση αλλά και με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και μια σειρά αυξήσεων στη φορολογία έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ τα τελευταία έξι τρίμηνα, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά πως η ύφεση θα συνεχιστεί για άλλα δύο τρίμηνα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Δεύτερη χρονιά ύφεσης στην Ιταλία

Τρία 24ωρα μετά την υποβάθμιση «βόμβα» της ιταλικής οικονομίας από τη Fitch, για την οποία ο Οίκος Αξιολόγησης επικαλέστηκε την ύφεση της ιταλικής οικονομίας, η Στατιστική Αρχή της χώρας έρχεται να επιβεβαιώσει το «τέλμα»: το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε κατά 0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, οδηγώντας την ύφεση στο 2,8% για το σύνολο του έτους. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Ιταλία κλείνει με ύφεση και δεν υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης, πριν τα μέσα του 2013.

Από τα στοιχεία της Istat προκύπτει ότι η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7%, ενώ η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Οι πάγιες επενδύσεις σημείωσαν πτώση 1,2% και 7,6% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο.

REUTERS

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε «BBB+» από «Α-», διατηρώντας αρνητική την προοπτική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα