Μικρή πτώση στο Τόκιο

Πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 09:45

ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την αποκόμιση πρόσφατων κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στο Τόκιο με αφορμή ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιαπωνικοί δείκτες έκλεισαν χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 30,86 μονάδες ή 0,38% και διαμορφώθηκε στις 8.190,26 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 829,2 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση της τάξεως του 0,01%.

Σημαντικές απώλειες (4,44%) κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας χημικών Shin-Etsu Chemical μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά –κυρίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες – δεχόμενες πλήγμα από τη νέα άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη της Toyota μπορεί να συρρικνωθούν εφέτος, εάν το γιεν αγγίξει το επίπεδο των 115 δολαρίων και παραμείνει σε αυτό http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/13/584161.htm . Σημειώνεται ότι το γιεν διαμορφώθηκε στα 116,38 δολάρια χθες, ισχυροποιούμενο περίπου 4% συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Οι μετοχικές τιμές των εταιρειών Honda και Toyota υποχώρησαν κατά 2,95% και 1,27% αντιστοίχως. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Mazda Motor, η οποία έκλεισε με άνοδο 0,44%.

Η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χθες ότι στο οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου τα λειτουργικά της κέρδη σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 77% χάρη στις προσπάθειες περικοπής δαπανών και τις ικανοποιητικές πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα λειτουργικά κέρδη της Mazda ανήλθαν σε 50,66 δισ. γιεν (432,7 εκ. δολάρια). Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 13%, στα 2,36 τρισ. γιεν. Παράλληλα, η διοίκηση προβλέπει για τη φετινή χρονιά τα υψηλότερα έσοδα της τελευταίας δεκαετίας.

Τέλος, αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και σήμερα οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου επωφελούμενες από τη χθεσινή είδηση ότι η Lehman Bros αναβάθμισε την επενδυτική της κατάταξη για την αμερικανική Cisco Systems. Οι μετοχές των ιαπωνικών Tokyo Electron και Advantest σημείωσαν άνοδο κατά 3,79% και 1,87% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα