Πονοκέφαλος το ισχυρό ευρώ για τη Γερμανία

Εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων
Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 13:35
UPD:13:44

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της ισχυροποίησης του ευρώ στη γερμανική οικονομία κρούει ο Μίκαελ Ρογκόβσκι, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Ζητάει παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί άμεσα σε μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να δώσει ώθηση στη γερμανική οικονομία.

Ο κ. Ρογκόσβσκι εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας ενδεχομένως να περιοριστεί στο 0,3% φέτος, ενώ για το 2004 αναμένει επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών μεταξύ 1% και 1,5%. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,75% και 2% στο 2003 και το 2004 αντίστοιχα.

Στις αρνητικές επιπτώσεις της ισχυροποίησης του ευρώ στις γερμανικές εξαγωγές αναφέρθηκε σήμερα και ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σιγκαπούρη. Ο κ. Σρέντερ επισήμανε ότι η υπερβολική άνοδος του ευρώ δεν είναι προς όφελος της οικονομίας της χώρας του, η οποία «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές της».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η μόνη αρμόδια για να καθορίσει τα κατάλληλα επίπεδα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ενιαίου νομίσματος είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η σημαντική ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος έχει υποχρεώσει επιχειρήσεις όπως η Henkel και η Audi να προειδοποιήσουν για το ενδεχόμενο μειωμένων πωλήσεων. «Έχουμε ήδη φθάσει σε οριακό σημείο αρνητικών συνεπειών, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου» δήλωσε πρόσφατα στη γερμανική Welt am Sonntag ο Μάρτιν Βίντερκορν, επικεφαλής της Audi.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινό της δημοσίευμα η "Wall Street Journal Europe", είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς μια εταιρεία στην Ευρωζώνη που να μην έχει επικαλεσθεί την ισχύ του ενιαίου νομίσματος ως αίτιο για την ανακοίνωση χαμηλότερης του αναμενομένου κερδοφορίας πρώτου τριμήνου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/13/584164.htm .

Σημειώνεται ότι σχεδόν το 1/4 των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συγκεντρώνει τουλάχιστον το 25% των κερδών τους από τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα