Επανεξετάζεται η επένδυση εξόρυξης χρυσού στην Αλεξανδρούπολη

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 13:39
ICON/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες και οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες.

Στην επανεξέταση στοιχείων για την επένδυση εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης προχωρά η κυβέρνηση πριν την λήψη της τελικής της απόφασης, όπως ανακοίνωσε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος. Όσο για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική», ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες και οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες.

Η κυβέρνηση επανεξετάζει νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων για την επένδυση του έργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα, Δήμου Αλεξανδρούπολης, Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης» της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε. προτού προχωρήσει στην τελική της απόφαση, ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο κ. Κεδίκογλου.

Αναφορικά εξάλλου με την πρόοδο της επένδυσης του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. στο Δ. Αριστοτέλη, Π.Ε. Χαλκιδικής, ενημερώνει πως η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει και ολοκληρώσει τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες.

Σύμφωνησαν για αποκλιμάκωση

Εν τω μεταξύ σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ιερισσού κατέληξε η σύσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης μετά από πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών, Παναγή Γιαννάκη, με τη συμμετοχή του αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπων των κατοίκων και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Στη συνάντηση δεν παρέστη ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας,

Αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια, ο αστυνομικός διευθυντής υποστήριξε η ΕΛ.ΑΣ. ενήργησε στα πλαίσια νομιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπερβολική, όπως είπε, αντίδραση των κατοίκων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κατοίκων δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρεμπόδισης των ερευνών για την διαλεύκανση της υπόθεσης της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές.

Συμφωνήθηκε τέλος, να υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας  μεταξύ Αστυνομίας, κατοίκων και Εισαγγελίας.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Το δεύτερο είναι, εάν αντέχει, υπάρχει και η πρόταση του τοπικού δημοψηφίσματος, σχολίασε σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. 

«Αυτή η επένδυση, με στενά οικονομικούς όρους, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικά, παρά ψίχουλα στο δημόσιο», υποστήριξε, και «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: αγοράστηκε για 11 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο αυτή η επένδυση και κοστολογείται από 2 δισ. έως 15 δισ.». «Πείτε μου εσείς εάν κερδίζουμε κάτι ή αν τελικά η κυβέρνηση ενεργεί ως ντίλερ  της Ελ Ντοράντο και των χρυσοθήρων», διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.

 

Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Η ρίψη χημικών μέσα σε σχολεία, η λήψη DNA από ανήλικους, οι προσαγωγές παρά την αντίθετη άποψη του εισαγγελέα, στις οποίες προβαίνουν πλέον οι αστυνομικές δυνάμεις, ξεφεύγουν από τη δημοκρατική νομιμότητα και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζητείται άμεσα η παραίτηση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια», τόνισε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ενώπιον του εισαγγελέα οι συλληφθέντες της Ιερισσού

Νωρίτερα ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής στον Πολύγυρο οδηγήθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες από την Ιερισσό.

Και οι τέσσσερις συνελήφθησαν μετά την προσαγωγή τους χθες στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, ωστόσο όπως διευκρινίστηκε, η σύλληψή τους δεν συνδέεται με την επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, αλλά και για παράνομη κατοχή ασυρμάτου και ραδιοπομπού. 

Για τις 17/01/2014 αναβλήθηκε τέλος, η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων για τα επεισόδια του περασμένου Σεπτεμβρίου στις Σκουριές.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα