Κοντά στο 5% η μείωση της τουριστικής κίνησης το 2003

Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 15:49

Η ταχεία περαίωση των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί δύο τουριστικά έτη με αρνητικό ρυθμό αφίξεων για την Ελλάδα, έχουν σωρεύσει ανικανοποίητη ζήτηση, η οποία ενδέχεται να συγκρατήσει τη μείωση για το 2003 σε επίπεδα κοντά στο 5%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Από την άλλη όμως, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας δεν επιτρέπει διατύπωση αριθμητικής προβλέψεως για τις φετινές αφίξεις. Το περισσότερο πιθανό, πάντως, κατά το ΙΤΕΠ, είναι η μείωση των αφίξεων το 2003.

Οσον αφορά την περίοδο του 2002, κατά την οποία υπήρξε μικρή μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα (-1,5%), τονίσθηκε ότι παράλληλα υπήρξε μείωση κατά 8% στις διανυκτερεύσεις.

Απόρροια της κρίσης που διέρχεται ο τουρισμός είναι η αύξηση της ανεργίας, η οποία, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Μαρί Δασκαλαντωνάκη, αναμένεται να ενταθεί.

Οι επιδόσεις της Ευρώπης το 2002 (αύξηση αφίξεων 2,4%), καθώς και των ανταγωνιστριών χωρών (από 1% για την Ιταλία μέχρι 12% για την Τουρκία) δείχνουν ότι η επίκληση της ύφεσης δεν αποτελεί πειστικό παράγοντα για τις αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ. Οπως τονίσθηκε, η βραδέως φθίνουσα ανταγωνιστικότητα έχει καταστήσει τη χώρα μας ουραγό σε τουριστικές επιδόσεις, λόγω και της κρατικής ολιγωρίας. Το Ινστιτούτο επικρίνει την κυβέρνηση, επειδή περίμενε να τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ για να ξεκινήσει την καμπάνια διεθνούς προβολής της τουριστικής Ελλάδας.

Τέλος, για το 2003, το ΙΤΕΠ προβλέπει για την ελληνική οικονομία ρυθμό ανάπτυξης 2,5% (πολύ χαμηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας) και μέσο πληθωρισμό 2,6% έως 3%.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα