Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε, τελικά, η εκτόξευση του πρώτου ελληνικού και κυπριακού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, από το ακρωτήριο Canaveral της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια νέα μικρή καθυστέρηση.
Μετά από δύο αναβολές, η εκτόξευση έγινε 13 λεπτά αργότερα από τον προγραμματισμένο χρόνο, δηλαδή στη 01:10', ώρα Ελλάδος.
Τον ελληνικό δορυφόρο μετέφερε στο διάστημα ο πύραυλος Atlas V, ο οποίος, μετά από περίπου μισή ώρα πτήση, έθεσε τον Hellas Sat σε τροχιά γύρω από τη Γη, μέχρι που να πάρει την τελική του θέση, στις 39 μοίρες ανατολικά και σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων.
Ο Hellas Sat θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε περίπου μία εβδομάδα, αλλά θα αρχίσει να εκπέμπει κανονικά σε περίπου ένα μήνα, καθώς χρειάζονται δοκιμές, αλλά και διορθωτικές κινήσεις μέχρι που να πάρει ο δορυφόρος την οριστική του θέση.
Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε από έναν Ελληνα, το Γιάννη Καρά, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας Lockheed, που ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκτόξευση του Hellas Sat.
Τη διαδικασία εκτόξευσης του δορυφόρου παρακολούθησαν από κοντά στο ακρωτήριο Canaveral, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μανώλης Στρατάκης, ο αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, καθώς και στελέχη του ΟΤΕ και της Hellas Sat Α.Ε.
Στην Αθήνα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, παρακολούθησε τη διαδικασία εκτόξευσης από το γραφείο του στο υπουργείο, πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του και στελέχη του υπουργείου.
Στη Λευκωσία, εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Κίκης Καζαμίας, χαιρέτισε την εκτόξευση του δορυφόρου και δήλωσε ότι «με αυτόν θα προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερη ποιότητα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Ο κ. Καζαμίας δήλωσε, ότι, ανάμεσα σε άλλα οφέλη η χρήση του Hellas Sat, θα προσφέρει καλύτερη υπηρεσία στους αποδήμους, ενώ το ΡΙΚ, που εκπέμπει προς τους αποδήμους, δεν θα καταβάλει πλέον ποσό 1,5 εκατ. λιρών το χρόνο.
Επιπλέον, θα προσφέρονται διευκολύνσεις για τη διπλωματική υπηρεσία και δυνατότητες στους τομείς της τηλεϊατρικής και της τηλεκπαίδευσης.
Ο κ. Καζαμίας είπε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο του ΟΤΕ και πρόεδρο της Hellas Sat Κύπρου, Γιώργο Σκαρπέλλη, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και συγκεκριμένα του ΟΤΕ με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου δήλωσε, ότι, «με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγονται και άλλες προοπτικές, όπως στον τηλεπικοινωνιακό τομέα και η εκτόξευση του δορυφόρου επιτρέπει στις δύο χώρες να είναι τα νεότερα μέλη στη δορυφορική οικογένεια με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη». Πρόσθεσε, δε, ότι 25 χώρες είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Κύπρο, λαμβάνοντας υπηρεσίες από τον δορυφόρο με τα ανάλογα οικονομικά ανταλλάγματα, αμέσως μόλις τεθεί σε τροχιά και τοποθετηθεί επιτυχώς στις τριάντα εννέα μοίρες ανατολικά.
«Ουσιαστικό όφελος», επεσήμανε ο κ. Καζαμίας, «θα είναι η συνεχής τηλεοπτική επαφή με τους αποδήμους Κυπρίους, αλλά και η άμεση και καλύτερη επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών με τη διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Σκαρπέλλης είπε, ότι, το ελληνοκυπριακό εγχείρημα θα εντάξει τις δύο χώρες στις πιο προηγμένες τεχνολογικά στον τομέα αυτό. Αναφερόμενος στα οφέλη, που θα προσφέρει ο δορυφόρος, αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον απόδημο ελληνισμό, ο οποίος, όπως είπε, θα μπορεί να έχει πιο άμεση επαφή με την Ελλάδα και την Κύπρο και αντίστροφα, ο αντιπρόεδρος του ΟΤΕ και πρόεδρος της Hellas Sat Κύπρου, πρόσθεσε πως αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Αρχή Ηλεκτρισμού, ώστε να ολοκληρωθεί η συμμετοχή της στον δορυφόρο.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων