Tο ΧΑ έχει διαγράψει από τις 20/2 και μετά μια διόρθωση που έφερε τον 25άρη από τις 349,3 μονάδες στις 317,65 και αυτές οι 32 μονάδες σε δέκα συνεδριάσεις αντιστοιχούν σε κάθοδο κατά μια ποσοστιαία μονάδα περίπου τη μέρα. Η πτωτικά ορμή που οι αποφάσεις των θεσμικών έδωσαν στις τιμές είναι υπολογίσιμη και δεν υπάρχουν ως τώρα σημάδια εξάντλησης της ειδικά εξαιτίας των τραπεζικών blue chip που αναζητούν αυτές τις μέρες νεότερα χαμηλά.
Το θέμα αυτό τεχνικά αντιμετωπίζεται από τα εργαλεία της στατιστικής ψυχρά και αυτή μας ειδοποιεί πως οι τιμές βρίσκονται πια εκτός του καναλιού που είχε ορίσει μια οκτάμηνη άνοδος και πιθανά η συνεδρία στις 20/2 να αποτελεί σημείο καμπής που θα αλλάξει την μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση του 25άρη και το ΧΑ συνολικά. Το ζήτημα είναι ότι αυτή η διόρθωση δεν έχει γίνει με ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας αν και τελευταία οι όγκοι των τραπεζικών μετοχών έχουν ανέβει πάνω από το μέσο όγκο των τελευταίων τριών μηνών. Για τη στήλη θα χρειαστούν μερικές ακόμα συνεδριάσεις για να διαπιστώσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά αν και πότε θα δηλώσουμε αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης.
Στις ξένες αγορές μετοχών υπάρχει για αρκετούς αναλυτές η εντύπωση πως κάτι δεν πάει καλά. Γιατί αρκετοί δείκτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν φθάσει ή και έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα τιμών του 2008 πριν την αναγγελία της κατάρρευσης της Lehman. Είναι συνεπώς σε αναζήτηση νεότερων υψηλών πενταετίας τουλάχιστον. «Τα επίπεδα της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι αποτέλεσμα αποφάσεων σχετικών με την ποσοτική χαλάρωση», δήλωσε ο Richard Perry, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς για τη Central Markets στο Λονδίνο. «Αυτή η πολιτική έχει βοηθήσει στο να εκτιναχθούν οι δείκτες υψηλότερα, αλλά πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε το παρακάτω ερώτημα. Κανονικά ένα χρηματιστήριο θα σημειώσει υψηλά όλων των εποχών σε περίοδο με άνθηση των οικονομιών, όταν τα πάντα φαίνονται ρόδινα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αυτή την εποχή και αυτό με κάνει λίγο νευρικό».
Αυτά σημειώνουμε από όσα ακουστήκαν χθες μετά το πέρας των συναλλαγών στην Ευρώπη, όπου οι αγορές μετοχών ξεκίνησαν από τη γειτονιά του κλεισίματος της Τρίτης και ανέβηκαν στο ενδιάμεσο αρκετά. Ωστόσο την ώρα που έκλεισε το ΧΑ μείωσαν τα κέρδη των βασικών δεικτών στο μέσο του δεύτερου μέρους όταν ξεκίνησαν οι αγορές της Νέας Υόρκης και λίγο πριν το κλείσιμό τους άρχισε ένα ξεφόρτωμα μετοχών που αρκετούς δείκτες όπως CAC και FTSE 100 τους ανάγκασε να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο.
Σήμερα τα μηνύματα από τις Ασιατικές αγορές δεν είναι τόσο ρόδινα αφού η πλειονότητα εκεί εμφανίζει μικρές πτωτικές μεταβολές με τον ΝΙΚΚΕΙ όμως στο +0,22% και τα futures των αμερικάνικών χρηματιστηρίων μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με οριακές μεταβολές που για τον Dow είναι θετικές αλλά για τον S&P500 αρνητικές. Το ΧΑ έχει ως συνήθη αριθμό διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων τις πέντε και οι οκτώ καθοδικές στη σειρά αποτελούν άνω όριο συνεπώς με τέσσερις ως τώρα η σημερινή ίσως είναι μια συνεδρίαση που θα αποτελέσει το στερνό τεστ σχετικά με την ανατροπή της μεσοπρόθεσμης τάσης.