Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 07:02
UPD:07:04

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε τρεις εβδομάδες. Οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp., κινούντο πτωτικά, μετά την κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν στην υπ' αριθμόν δύο οικονομία στον κόσμο.

Ο Nikkei έχανε ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στις 8.087,63 μονάδες, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 25 Απριλίου, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. O Topix υποχωρούσε κατά 1,6%, φθάνοντας στις 818,48 μονάδες.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Toyota Motor Corp. κινούντο πτωτικά μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γιεν, γεγονός το οποίο αύξησε τις ανησυχίες για την αξία των εσόδων τους από το εξωτερικό. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, αλλά και των αυτοκινητοβιομηχανιών, αποτελούσαν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη Topix.

«Οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι καλές και αυτό αυξάνει την ανησυχία για την ανάκαμψη της Ιαπωνίας, επειδή αυτή εξαρτάται από την εξωτερική ζήτηση», ανέφερε ο Hiroaki Muto, ο οποίος διαχειρίζεται 60 δισ. δολ. σε μετοχές με τη Nissay Asset Management Corp.

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 1,1%, σημειώνοντας για πρώτη φορά απώλειες σε σύνολο πέντε ημερών. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 0,8%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group. Οι δείκτες στη Ν. Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και τη Ν. Ζηλανδία κινούντο ανοδικά, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, οι οποίοι σημείωναν απώλειες.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα