Γερμανία: Σε ανοδική τροχιά η αγορά βιολογικών ειδών διατροφής

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 23:49
EPA/JUSTIN LANE

Το 2012, τα γερμανικά νοικοκυριά διέθεσαν 7 δισ. ευρώ για την αγορά βιολογικών τροφών, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται αγορά βιολογικών  ειδών διατροφής στη Γερμανία. Το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες, που έπληξε τη χώρα στις αρχές του 2011, προκάλεσε «έκρηξη» στη ζήτηση βιολογικών προϊόντων. Καθώς όμως ο «θόρυβος» γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει πλέον κοπάσει, ήταν αναμενόμενη η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά όμως, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων INTZEIDIS Consulting, οι επιδόσεις της συγκεκριμένης αγοράς υπήρξαν ικανοποιητικές.

Συγκεκριμένα, το 2012, τα γερμανικά νοικοκυριά διέθεσαν 7 δισ. ευρώ για την αγορά βιολογικών τροφών, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μέρος του ποσοστού αυτού πάντως θα πρέπει να αποδοθεί στις αυξήσεις των τιμών. Ενδεικτικά, όσον αφορά στα φρέσκα προϊόντα, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε το 2012 κατά 4,5%, ο όγκος των προϊόντων που διατέθηκαν ενισχύθηκε κατά 2,8%. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις στις τιμές των επιμέρους προϊόντων.

Για παράδειγμα, στα πουλερικά, τα λουκάνικα, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα αυγά παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις τιμές, με αποτέλεσμα η ποσοστιαία αύξηση του τζίρου να ξεπερνά την αντίστοιχη σε επίπεδο όγκου πωλήσεων. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη με το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, τις πατάτες και τα μη αλκοολούχα ποτά προϊόντα των οποίων ο τζίρος από τις πωλήσεις μειώθηκε.

Συνολικά, πέρυσι, το μερίδιο των βιολογικών προϊόντων στη γερμανική αγορά ειδών διατροφής διαμορφώθηκε στο 3,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα