Στη Wall Street το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2001 13:51
UPD:14:01

Στην επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχει στραφεί το ενδιαφέρον των επενδυτών σε όλο τον κόσμο, καθώς η πορεία της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ως γνωστόν, η χρηματιστηριακή αγορά των Ηνωμένων Πολιτείων μετά τα πρωτοφανή τρομοκρατικά κτυπήματα της περασμένης Τρίτης παρέμεινε κλειστή για τέσσερις ημέρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παύση λειτουργίας από τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο. Tο Σαββατοκύριακο, πάντως, πραγματοποιήθηκαν επιτυxημένες δοκιμές των λειτουργικών συστημάτων και ελήφθησαν μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού. «Tα συστήματά μας θα λειτουργήσουν όλα κανονικά», ανέφερε ο πρόεδρος του NYSE, Pίτσαρντ Γκράσο, σε συνέντευξη Tύπου.

Εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, τα χρηματιστήρια στην Ασία σημείωσαν σημαντική πτώση, ενώ οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνονται με το πέρασμα της ώρας, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ θα ανοίξουν με σημαντικές απώλειες.

«Οι επενδυτές φοβούνται τόσο για πιθανή σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών σήμερα στις ΗΠΑ όσο και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χρηματιστηριακός αναλυτής στο Τόκιο.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 9.504,41 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 ετών σημειώνοντας πτώση κατά 5,04% ή 504,48 μονάδες.

Εντονη νευρικότητα επικρατεί και στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, όπου οι απώλειες των περισσότερων δεικτών με το πέρασμα της ώρας μεγαλώνουν, καθώς πλησιάζει η έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street (16:30' ώρα Ελλάδος).

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,71% και βρίσκεται στις 4.721,7 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση κατά 1,65% και έχει διαμορφωθεί στις 3.844,85 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.058,47 μονάδες, ενώ στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI με πτώση 2,23% έχει υποχωρήσει στις 5.502,6 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα