Αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις των εταιρειών του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας το 2011, παρά την οικονομική ύφεση, χάρη στον εξαγωγικό προσανατολισμό τους σε συνδυασμό με την ισχυρή εγχώρια παραγωγή. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat για τον κλάδο.
Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση που έγινε σε 102 επιχειρήσεις του κλάδου προέκυψε πως ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας το 2011 αυξήθηκε κατά 4,7% στα 845,29 εκατ. ευρώ.
Η άνοδος της αγοράς οφείλεται και στις βελτιωμένες τιμές της τσιπούρας και του λαβρακιού που επικράτησαν τα δύο τελευταία χρόνια, οι οποίες μετά από μια τετραετία ανέκαμψαν λόγω μείωσης της παγκόσμιας προσφοράς.
Συγκεκριμένα, το 2012 η μέση τιμή του λαβρακιού διαμορφώθηκε σε 5,10 ευρώ / κιλό από 4,20 ευρώ το 2011, ενώ της τσιπούρας στα 5,08 ευρώ / κιλό έναντι 5,40 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την Hellastat, σημαντική εξέλιξη για την αγορά αποτέλεσε η απορρόφηση της Interfish Α.Ε. από τη Σελόντα Α.Ε.Γ.Ε. στις αρχές του 2012. Οι δύο όμιλοι αναμένεται να αναπτύξουν συνέργειες στη διαχείριση των μονάδων τους. Παράλληλα, στα πλαίσια επέκτασής της σε διεθνείς αγορές, η Σελόντα ελέγχει πλέον το 79,1% της τουρκικής Fjord Marin Turkey, της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού λαβρακιού και τσιπούρας στην Τουρκία.
Όπως σημειώνεται στη μελέτη, κύριο μειονέκτημα του κλάδου είναι ο ιδιαίτερα εκτεταμένος κύκλος παραγωγής, γεγονός που συνεπάγεται υψηλές απαιτήσεις σε κεφάλαια κίνησης και ανάγκη βέλτιστης διαχείρισης των χρηματορροών. Σημαντική θεωρείται και η επιβάρυνση των εταιρειών από το κόστος των ιχθυοτροφών, το οποίο τα δύο τελευταία έτη παρέμεινε υψηλό, αλλά και το αυξημένο μεταφορικό κόστος, με συνέπεια τα περιθώρια κερδοφορίας να παραμένουν διαχρονικά χαμηλά.