Με τις συζητήσεις περί μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο να επανέρχονται στο προσκήνιο, ξεκίνησε σήμερα ο νέος κύκλος συναντήσεων των επικεφαλής της τρόικας με την κυβέρνηση.
Οι Μαρκ Φλάναγκαν (εκπρόσωπος του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), είχαν συνάντηση διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με τον οποίο συζήτησαν εφ' όλης της ύλης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, επί τάπητος τέθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, η φορολογική πολιτική, οι αποκρατικοποιήσεις, η ανεργία και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Όπως ανέφεραν συγκεκριμένα, η συζήτηση εστιάστηκε στις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, αλλά και στην ενότητα της λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ για το μέτωπο της ανεργίας συμφνήθηκε από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Κατά τους ίδιους κύκλους, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα των απολύσεων. Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν αύριο, στις 10:00, συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, με τον οποίο θα συζητήσουν για τις δομές των υπουργείων (τα νέα οργανογράμματα για να εντοπισθεί το πλεονάζον προσωπικό), οι τριμηνιαίοι στόχοι για την κινητικότητα, και η διαθεσιμότητα.
Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να έχουν και νέα συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθούν και με τον Πρωθυπουργό. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Το περιεχόμενο της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα έρχεται να επιβεβαιώσει την ολοένα και σκληρότερη πολιτική του μνημονίου που σκοπεύει να υλοποιήσει η καταστροφική συγκυβέρνηση Σαμαρά, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, παρόλο που στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν επικοινωνιακά τη χρεοκοπία του μνημονιακού μονόδρομου προβάλλοντας ότι δήθεν διαπραγματεύονται επιμέρους ζητήματα, είναι έτοιμοι «να ξεπουλήσουν όσο-όσο και όπως-όπως» κερδοφόρους οργανισμούς σαν τον ΟΠΑΠ και στρατηγικούς τομείς για την κοινωνία σαν το νερό.
«Είναι αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι και όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το καλύτερο για την κοινωνία και την οικονομία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως ετοιμάζουν απολύσεις στο Δημόσιο και νέα μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μετά την υστέρηση των εσόδων και την μη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα της μεγάλης, που βρίσκεται σε διάφορες λίστες των «ημετέρων» της διαπλοκής.
Καταλήγοντας υποστηρίζεο ότι υπάρχει άλλος δρόμος και αυτός βρίσκεται στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και στην δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του στο μεταξύ στην εφημερίδα «Realnews» και ο Αντ. Μανιτάκης εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Διαμήνυσε ωστόσο ότι οι υπάλληλοι, που δεν θα δεχθούν τη μετάταξή τους, στο πλαίσιο της κινητικότητας, θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.
«Όσοι δεν προσέλθουν στη θέση για την οποία επιλέχθηκαν και δεν αναλάβουν υπηρεσία θα βρεθούν εκτός Δημοσίου γιατί θα θεωρηθεί ότι δεν αποδέχονται τη μετάταξή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο στόχος για αποχωρήσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα υπερκαλυφθεί.