ΔΕΗ: «Εκτός πραγματικότητας» τα περί επιστροφής 20 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2003 15:27

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χρέωση από τη ΔΕΗ του Ειδικού Τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε σήμερα τα εξής:

«1. Το Ειδικό Τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) έχει επιβληθεί από τον Ν.2773/99 (άρθρο 40), το ύψος του προσδιορίζεται με Υπουργική Απόφαση μετά από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και καταβάλλεται από όλους τους πελάτες κατ΄ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

2. Σύμφωνα με το Ν.2773/99, το τέλος αυτό αποδίδεται εξολοκλήρου από τη ΔΕΗ στο Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο τελευταίος, και καλύπτει μέρος των απαιτούμενων ποσών για να πληρωθεί η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους Παραγωγούς Α.Π.Ε. Το υπόλοιπο ποσό, σύμφωνα με το νόμο καταβάλλεται από τους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στην πράξη αποκλειστικά από τη ΔΕΗ.

3. Με την τελευταία Υπουργική Απόφαση Δ5/Φ1/5630/7.4.2003 το ύψος του ως άνω Ειδικού Τέλους προσδιορίσθηκε σε 0,60 ΕΥΡΩ ανά MWH και η επιβάρυνση για ένα μέσο καταναλωτή υπολογίζεται σε 0,15 ΕΥΡΩ το μήνα.

4. Δημοσιεύματα «περί επιστροφής 20 εκατ. ΕΥΡΩ από τη ΔΕΗ στους καταναλωτές» είναι εκτός πραγματικότητας. Η ΔΕΗ έχει χρεώσει σύννομα το ειδικό τέλος Α.Π.Ε. για την απόδοσή του στον ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ, από το Μάρτιο του 2003.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) καλεί τη ΔΕΗ να επιστρέψει στους συνδρομητές της περίπου 20 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο από την 1η Μαρτίου έχει συμπεριληφθεί σε όλους τους λογαριασμούς.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ δεν έπρεπε να συμπεριλάβει το τέλος στους λογαριασμούς της, ύψους 0,60 ευρώ/MWh, με το σκεπτικό ότι η επιβάρυνση ήταν ένας από τους παράγοντες που συνεκτιμήθηκαν στη λήψη της απόφασης για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 3,3% πέρυσι τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα