Το ευρώ ενισχύεται, τα χρηματιστήρια υποχωρούν

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 10:30

ΕΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.031,10 μονάδες μειωμένος κατά 0,44%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.959,18 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,19% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.936 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,76%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των εταιρειών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό εξαιτίας της σημαντικής εξασθένησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε το πρωί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων έναντι του ευρωπαϊκού, γεγονός που αποδόθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζον Σνόου.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της υπουργικής συνόδου του Ομίλου των Οκτώ στο Ντοβίλ της Γαλλίας, ο αμερικανός υπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αποτιμά πλέον την ισχύ του δολαρίου με την αξία που έχει στην αγορά, κάτι που αποτελούσε βασικό αξίωμα της πολιτικής του ισχυρού δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/19/598014.htm .

Οι μετοχές της ολλανδικής Philips και της γερμανικής Siemens υποχωρούν κατά 1,6% και 1,8% αντιστοίχως.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της British Airways. Ο βρετανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι στο οικονομικό τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου οι ζημίες της τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα φθάνοντας τα 133 εκατ. λίρες. Η μετοχική της τιμή υποχωρεί κατά 2,4%.

Τέλος, πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Credit Agricole. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2003 τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 246 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. ευρώ στο πρώτο περυσινό τρίμηνο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα