Στις χρηματοοικονομικές εργασίες επικεντρώνεται η Γενική

Δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2002
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 12:18

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Γενικής Τράπεζας η οποία ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πεπραγμένα του έτους 2002.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Αντώνης Χασιώτης, μιλώντας στη γενική συνέλευση τόνισε ότι η Γενική κατά το 2002 ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της στην αγορά ενώ ταυτόχρονα, όπως εξήγησε, η διοίκηση δρομολόγησε διαδικασίες που θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω την θέση της στα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Χασιώτης, αφού αναφέρθηκε στα βασικά οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας, εξήγησε ότι «στο πλαίσιο της εξυγίανσης και της ορθολογικής απεικόνισης, κρίθηκε σκόπιμη και αποφασίστηκε, τόσο η διενέργεια προβλέψεων για τις υποαξίες χαρτοφυλακίου που δεν καλύφθηκαν από την υπεραξία των ακινήτων (5,5 εκατ. ευρώ για το επενδυτικό και 4,9 εκατ. ευρώ για το εμπορικό), όσο και αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις (γενικές και ειδικές) συνολικού ύψους 24,7 εκατ. ευρώ. Μ’ αυτό το χειρισμό και τη θετική συνεισφορά έκτακτων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, το προ φόρων τελικό αποτέλεσμα χρήσης διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 27,9 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα δεν δύναται για τη χρήση 2002 να διανείμει μέρισμα.»

Ο πρόεδρος της Γενικής επεσήμανε ωστόσο ότι «τα συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα είναι ”υγιή”» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι με τη στρατηγική που έχει χαραχθεί έχουν τεθεί οι βάσεις για την ουσιαστική ανάκαμψη της τράπεζας.

«Ήδη είναι εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα της εργώδους προσπάθειας, τόσο τη δικής μας όσο και του προσωπικού. Τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου 2003 έρχονται να τεκμηριώσουν αυτή τη βελτίωση αφού εμφανίζονται θετικά μετά από τέσσερα συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα σταδιακά βελτιούμενα. Οι χορηγήσεις μας συνεχίζουν να τρέχουν με ετήσιο ρυθμό 25% ενώ οι καταθέσεις μας με 10%.»

O κ. Χασιώτης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικού εταίρου τονίζοντας ότι «η στρατηγική συνεργασία με σοβαρό εταίρο θεωρούμε ότι είναι η βέλτιστη επιλογή που θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη, απρόσκοπτη ανάπτυξη στην Τράπεζα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμεθα και, όπως έχουμε ανακοινώσει, αυτή τη φορά η προσέγγιση είναι διαφορετική από την προηγούμενη και πιο ευέλικτη. Η πρόσκληση θα είναι ανοικτή προς εγχώριους και ξένους επενδυτές και το πλαίσιο συνεργασίας θα διαμορφωθεί στην πορεία ανάλογα με τις προτάσεις, από τις οποίες θα επιλεγεί εκείνη που ενισχύει ουσιαστικά την Τράπεζα και διασφαλίζει το μέλλον της, τα συμφέροντα των μετόχων της και του προσωπικού της.»

Ο κ. Χασιώτης τόνισε ότι «στόχος πρώτης προτεραιότητας είναι η εξασφάλιση επαρκών κεφαλαίων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ανοδική πορεία της Τράπεζας. Η δυναμική, την οποία έχει αναπτύξει η Γενική, σύντομα θα δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες σε εποπτικά κεφάλαια. Αυτές οι ανάγκες μελετώνται να καλυφθούν είτε με εκμετάλλευση του υφιστάμενου ενεργητικού, είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με έκδοση υβριδικού τίτλου, είτε ακόμη με συνδυασμό όλων των παραπάνω».

Σκοπός της ΓΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Χασιώτη είναι «η ελεγχόμενη οργανική ανάπτυξη με έμφαση στο χώρο της λιανικής τραπεζικής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχει μεγαλύτερη απόδοση σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που οι χρηματοδοτήσεις τους μέχρι πρότινος αύξαναν μεν τις τοποθετήσεις της Τράπεζας, απέφεραν όμως ιδιαίτερα χαμηλά έσοδα σε σχέση με τα απασχολούμενα κεφάλαια.»

Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ομίλου ο πρόεδρος της τράπεζας εξήγησε ότι στόχος είναι η επικέντρωση σε καθαρά χρηματοοικονομικές εργασίες γι’ αυτό και επανεξετάζονται οι δραστηριότητες των θυγατρικών εταιρειών.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναδραστηριοποιήθηκε η εταιρεία Γενική Finance, εξαγοράστηκε και το υπόλοιπο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής ΑΧΕΠΕΥ, από την ABN AMRO BANK, ενώ μελετώνται διάφορες επιλογές για το μέλλον της με δεδομένη τη μακρά χρηματιστηριακή ύφεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα