Στα πρόθυρα δραστικών περικοπών οι ΗΠΑ

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 11:46
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι χθεσινές συνομιλίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών με στόχο την εύρεση εναλλακτικού σχεδίου μείωσης του ελλείμματος, το οποίο θα αποτρέψει την ενεργοποίηση δραστικών δημοσιονομικών περικοπών απόψε τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός της ημέρας, θα τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή μειώσεις δημόσιων δαπανών ύψους 85 δισ. δολαρίων, οι οποίες απειλούν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Στις 17.00 (ώρα Ελλάδος), ο αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί στον Λευκό Οίκο τους επικεφαλής των δύο παρατάξεων στο Κογκρέσο, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους αποτροπής των πρωτοφανών περικοπών. Ωστόσο, οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας είναι περιορισμένες, καθώς οι Δημοκρατικοί επιμένουν για αύξηση της φορολογίας, κάτι που οι Ρεπουμπλικανοί απορρίπτουν.

Μετά τη χθεσινή απόρριψη από τη Γερουσία της πρότασης των Δημοκρατικών για αύξηση της φορολογίας των εύπορων, ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι οι συντηρητικοί βουλευτές επέλεξαν «να απειλήσουν την οικονομία μας με την επιβολή ενός πακέτου περικοπών των δημοσίων δαπανών, αυτόματων και αυθαίρετων, που θα μάς κοστίσουν θέσεις εργασίας και θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη».

«Αντί να καταργήσουν μία φορολογική ελάφρυνση από την οποία επωφελούνται οι πλουσιότεροι και όσοι διαθέτουν προνόμια, [οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας] επέλεξαν να επιτεθούν κατά κρίσιμων υπηρεσιών που προορίζονται για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους. Ψήφισαν υπέρ της εξ’ ολοκλήρου επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης», αναφέρει η ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί με ισορροπημένο τρόπο, επιτυγχάνοντας έξυπνες περικοπές δαπανών και κλείσιμο των ειδικών παραθύρων που επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή τη φορολόγηση των τόκων», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Το Κογκρέσο μπορεί να θέσει εκτός ισχύος τις περικοπές ανά πάσα στιγμή μετά την ενεργοποίησή τους, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, το Πεντάγωνο θα αναγκαστεί να βάλει «ψαλίδι» 13% τον προϋπολογισμό του, ενώ μειώσεις της τάξης του 9% θα επιβληθούν στα μη αμυντικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων τα διαστημικά προγράμματα της NASA, η παιδεία και η δημόσια τάξη.

Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα