Γαλλία : Ανοδος του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Τρίτη, 20 Μαΐου 2003 11:03

Η Γαλλία απέφυγε, σε αντίθεση με τους γείτονες της, τη Γερμανία και την Ολλανδία, την ύφεση καθώς η υπ' αριθμόν δύο οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2003 με ρυθμό 0,3% με τις μειώσεις φόρων να δίνουν ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών και τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις επενδύσεις για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, το γαλλικό ΑΕΠ σημείωσε μεγαλύτερη της προβλεπόμενης αύξηση κατά 0,3%, μετά την κατά 0,1% μείωσή του στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2002, ενώ οι εκτιμήσεις 13 οικονομολόγων που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg News, έκαναν λόγο για αύξηση σε ποσοστό 0,2%.

Η αύξηση, στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2003, κατά 0,6% των δαπανών των γαλλικών νοικοκυριών ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη αυτής στα τρία προηγούμενα τρίμηνα (+0,4%).

Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% μετά την κατά 1,1% μείωσή τους στο προηγούμενο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2001, κατά 0,5%. Είχαν μειωθεί κατά 1,7% στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν σε ποσοστό 0,7% ενώ είχαν μειωθεί κατά 0,5% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2003. Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 0,7% μετά τη μείωση σε ποσοστό 0,6% που είχαν σημειώσει στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η γαλλική οικονομία απέφυγε την ύφεση, ή δύο τρίμηνα συρρίκνωσης, τη στιγμή που η γερμανική οικονομία, η ιταλική και η ολλανδική συρρικνώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν θα καταφέρει να αναπτυχθεί στα επόμενα δύο τρίμηνα μετά την τελμάτωσή της στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα