Απλοποιούνται οι διαδικασίες επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2003 15:54

Απλοποιούνται οι διαδικασίες επιστροφής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη. Ειδικότερα οι περιπτώσεις στις οποίες απλοποιούνται οι διαδικασίες είναι οι ακόλουθες:

1) Όταν προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος από προκαταβολή φόρου που είχε γίνει το προηγούμενο έτος. Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί ελέγχονταν από τις ΔΟΕ. Ο έλεγχος αυτός διαρκούσε από έναν έως πέντε μήνες με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην επιστροφή. Στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι από τώρα και στο εξής ο έλεγχος θα γίνεται μηχανογραφικά και οι επιταγές επιστροφής του φόρου θα στέλνονται απ' ευθείας στους δικαιούχους.

2) Όταν ο φορολογούμενος που δικαιούται την επιστροφή, έχει εκπρόθεσμη βεβαιωμένη οφειλή προς το Δημόσιο. Μέχρι σήμερα οι διαδικασίες συμψηφισμού των ποσών αυτών διαρκούσαν τρείς-τέσσερις μήνες. Από τώρα και στο εξής η διαφορά του φορού θα επιστρέφεται στο δικαιούχο σε διάστημα δέκα ημερών. Στις περιπτώσεις αυτές υπάγονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 95.000 φορολογούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα