Στήριξε τη Ν.Υ. ο Γκρίνσπαν

Η Ευρώπη κάλυψε τις απώλειες
Πέμπτη, 22 Μαΐου 2003 00:01
UPD:06:55

ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΕΣ προβλέψεις του Αλαν Γκρίνσπαν για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας πρόσφεραν στήριγμα στη Wall Street, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να παρουσιάζουν οριακές μεταβολές αργά το απόγευμα.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς αναθάρρησαν από τα λεγόμενα του Αμερικανού τραπεζίτη, καθώς πιστεύουν πως η Φέντεραλ Ριζέρβ διαθέτει κι άλλα βέλη στη φαρέτρα της, στην προσπάθεια που καταβάλλει για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, είχε κλονισθεί νωρίτερα από το κάλεσμα του υπαρχηγού της Aλ Κάιντα προς τους μουσουλμάνους να επιτεθούν κατά Δυτικών στόχων, αναγκάζοντας την αμερικανική κυβέρνηση να ανεβάσει το βαθμό συναγερμού ασφαλείας στη χώρα. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Altria Group, R.J. Reynolds Tobacco Holdings, Hewlett-Packard Co.

Τελικά, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 25,07 μονάδες, ποσοστό 0,30%, φθάνοντας στις 8.516,43 μονάδες. Με απώλειες 1,22 μονάδων, ποσοστό 0,08%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.489,87 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να καλύψουν μέρος των αρχικά μεγάλων απωλειών τους, όμως οι μετοχικές τιμές έκλεισαν σε αρνητική περιοχή, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός μήνα, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο του ισχυρού ευρώ και της πτώσης των μετοχών του τομέα ασφαλειών.

Εξαίρεση το Παρίσι

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1% έκαστος, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί κάτω από το φράγμα των 800 μονάδων, έπειτα από αρκετό καιρό. Μοναδική θετική εξαίρεση στο γενικό αρνητικό κανόνα αποτέλεσε το χρηματιστήριο στο Παρίσι που έκλεισε με άνοδο 0,14%.

Ο Ρούπερτ Τόμσον, αναλυτής στην E*Trade, εκτιμά πως τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν 5-10%, προτού εμφανισθούν ξανά οι αγοραστές, εκτός και αν ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ αποδειχθεί πως είχε δίκιο προβλέποντας ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης των 300 μετοχών έχει επιστρέψει το ένα τέταρτο της ανάκαμψης κατά 22% που σημείωσε από τα μέσα Μαρτίου, όταν είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα της εξαετίας.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Aegon (-7,7%), Zurich Financial Services, Prudential, Allianz (με απώλειες μεταξύ 2,4-4%), Philips Electronics (-2,7%), Lafarge (-5,8%), Vivendi Universal (+5,8%), Compass Group (+3,4%), Altran (+20%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα