Ιταλία: Με αυξημένο επιτόκιο η έκδοση 10ετών ομολόγων

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η ζήτηση
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 12:56

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2012 ανήλθε το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία ιταλικών 10ετών ομολόγων, παραμένοντας πάντως κάτω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο του 5%.

Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία μακροπρόθεσμων τίτλων που πραγματοποιεί το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών μετά τις βουλευτικές εκλογές, που δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση στη χώρα.

Η Ρώμη κατάφερε να αντλήσει το επιδιωκόμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να αυξάνεται όμως στο 4,83% από 4,17% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,65 φορές, υποδηλώνοντας πως η ζήτηση για ιταλικό μακροπρόθεσμο χρέος παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Το ιταλικό δημόσιο άντλησε επίσης άλλα 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης πενταετών ομολόγων. Το επιτόκιο αυξήθηκε σε 3,59% από 2,94% που ήταν πριν από ένα μήνα.

Προειδοποιήσεις από Moody’s, S&P

Αρνητικό για το αξιόχρεο της Ιταλίας κρίνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο οίκος Moody's, εκτιμώντας ότι αυξάνει την πιθανότητα νέων εκλογών και παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

«Θα εξετάσουμε την υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου στην περίπτωση πρόσθετης σημαντικής επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της χώρας ή δυσκολιών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ο οίκος σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Υποστηρίζει ακόμη πως «μία επιδείνωση στις συνθήκες χρηματοδότησης ως αποτέλεσμα νέων σημαντικών εγχώριων οικονομικών χρηματοπιστωτικών σοκ από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα θέσει επίσης πίεση για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας».

Νωρίτερα, η Standard & Poor's είχε ανακοινώσει ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν άμεσα το αξιόχρεο της Ιταλίας, αλλά μπορεί να το επηρεάσουν στο μέλλον.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα