Ανάπτυξη 0,3% της βρετανικής οικονομίας το 2012

Αναθεωρημένα στοιχεία της ONS
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 12:21

Ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά 0,3% καταδεικνύουν τα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία για το 2012, έναντι μηδενικής μεταβολής του ΑΕΠ που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2012, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS) επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3%, σε τριμηνιαία βάση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία ενισχύθηκαν κατά 0,2% το δ’ τρίμηνο, σε αντίθεση με τις εξαγωγές που υποχώρησαν κατά 1,5% και τις εισαγωγές κατά 1,2%. Ο τομέας των υπηρεσιών παρουσίασε οριακή συρρίκνωση 0,1%, έναντι αύξησης 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το α’ τρίμηνο του 2009. Ανοδικά κινήθηκε, ωστόσο, η κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,9%, με τον μεγαλύτερο ρυθμό από το β’ τρίμηνο του 2011.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προβλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 0,2% το τρέχον τρίμηνο στη Βρετανία, το οποίο σημαίνει πως εάν η πρόβλεψη επαληθευτεί, η βρετανική οικονομία θα έχει αποφύγει οριακά έναν νέο κύκλο ύφεσης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα