Επανήλθε η αισιοδοξία

Θετικό κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2003 00:01
UPD:06:53

AΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε χθες η Wall Street, μετά την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων, στηριζόμενη από τις μετοχές των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, όπως Altria Group, καθώς οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» σε οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του έτους.

Επανήλθε στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά το κλίμα αισιοδοξίας ότι τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν τους προσεχείς μήνες, μία ημέρα αφότου ο διοικητής της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, προέβη σε επιφυλακτικά, θετικά σχόλια για την αμερικανική οικονομία.

Οι μετοχές των καπνοβιομηχανιών κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, χάρη σε μία σειρά θετικών σχολίων από χρηματιστηριακούς ομίλους. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και έρευνα οικονομολόγων, οι οποίοι προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί αξιοσημείωτα τους προσεχείς μήνες και ότι η ανεργία θα μειωθεί μέχρι τα τέλη του 2004.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 77,59 μονάδες, ποσοστό 0,91%, φθάνοντας στις 8.594,02 μονάδες. Με άνοδο 17,68 μονάδων, ποσοστό 1,19%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.507,55 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά καθώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν ξανά σε μετοχικές αξίες, ειδικά στους τομείς μέσων ενημέρωσης και χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, ξεχνώντας για λίγο τους φόβους για τις συναλλαγματικές εξελίξεις και τις απειλές της αλ-Κάιντα για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, συνδυασμός που έπληξε τις αγορές στην αρχή της εβδομάδας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,3% έκαστος, με τον πρώτο δείκτη να έχει χάσει το ένα τέταρτο του ποσοστού της θεαματικής ανάκαμψης που σημείωσε από τα μέσα Μαρτίου όταν είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας.

Οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη (Παρίσι 0,8%, Λονδίνο 1,4%, Ζυρίχη 2,7%). Μικρότερα ήταν τα κέρδη στη Φραγκφούρτη εξαιτίας των απωλειών που κατέγραφε η μετοχή της Siemens. H μετοχή του γερμανικού γίγα έχασε έδαφος έπειτα από την απόφαση της εταιρείας να εκδώσει μετατρέψιμο ομόλογο 2,5 δισ ευρώ.

Οι μετοχές μέσων ενημέρωσης είχαν την τιμητική τους χθες, με τις βρετανικές εταιρείες Granada, Carlton να ηγούνται της ανόδου με κέρδη 9,4% και 13%, αντίστοιχα.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Vivendi Universal (+4,8%), Reuters (+7,4%), Zurich Financial (+9,2%), Royal & Sun Alliance (+13%), Fortis (+5,3%), BT Group (+1,9%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα