Γαλλογερμανική έκκληση για στήριξη της Κύπρου

Συμφωνία μέχρι τέλος Μαρτίου ζητούν Μοσκοβισί - Σόιμπλε
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 10:47

Έκκληση για άμεση έναρξη των συνομιλιών για διεθνή διάσωση της Κύπρου, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, απηύθυναν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισαν τα αποτελέσματα των κυπριακών προεδρικών εκλογών, που έφεραν στην εξουσία τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για συμφωνία πριν από τα τέλη Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί απηύθυναν έκκληση προς την τρόικα και τις κυπριακές αρχές «να σημειώσουν πρόοδο στην οριστικοποίηση του “μνημονίου κατανόησης”».

Πάντως, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρίνισε πως η κοινή αυτή δήλωση δεν αλλάζει την άποψη του γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι η Κύπρος δεν είναι συστημικά σημαντική για την Ευρωζώνη.

«Δεν άλλαξε γνώμη. Ο υπουργός δεν θα πιεστεί ... αλλά μπορεί κανείς να προσπαθήσει για αυτό (μια συμφωνία) το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μάρτιν Κότχαουζ.

«Ο υπουργός και ο γάλλος ομόλογός του ήθελαν με την ανακοίνωση να εκφράσουν την ελπίδα τους ότι θα επισπευτεί η συζήτηση, ότι η διαδικασία θα είναι γρήγορη και ότι θέματα όπως το ξέπλυμα χρήματος, τα φορολογικά και η βιωσιμότητα θα αντιμετωπιστούν», συμπλήρωσε.
 

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα