Γαλλία : Στάσιμες οι δαπάνες καταναλωτών τον Απρίλιο

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2003 12:11

Χάνουν τη δυναμική τους οι δαπάνες των γαλλικών νοικοκυριών, στις οποίες αντιστοιχεί άνω του 50% του γαλλικού ΑΕΠ, καθώς τον περασμένο Απρίλιο αναπτύχθηκαν με μηδενικό ρυθμό σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Η αύξηση της ανεργίας και η απουσία φορολογικών ελφρύνσεων όσον αφορά τα εισοδήματα φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί στασιμότητα στις καταναλωτικές δαπάνες των Γάλλων ιδιωτών μετά τη σε ποσοστό 0,6% αύξηση που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο του 2003.

Η έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα έδειξε, ότι οι δαπάνες για αγορά αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση. Στις αρχές του μήνα οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Renault και Citroen, υπέστησαν πλήγμα μετά τη μείωση κατά 13%, τον Απρίλιο, των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Ενωση Αυτοκινητοβιομηχανιών.

Παράλληλα, μείωση κατά 2,1% σημείωσαν και οι δαπάνες για αγορά ειδών ένδυσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι δεδομένης της ανόδου του ποσοστού ανεργίας τον Μάρτιο στο 9,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών, σε συνδυασμό με την απουσία φορολογικών μειώσεων, λίγα κίνητρα υπάρχουν πλέον για να πυροδοτήσουν δαπάνες των νοικοκυριών.

Η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο μειώθηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ η πτώση της εμπιστοσύνης των Γάλλων επιχειρηματιών τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, μία ένδειξη ότι ότι οι επιχειρήσεις δεν θα προχωρήσουν σύντομα σε προσλήψεις.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν πλέον τις εκτιμήσεις που θέλουν την υπ' αριθμόν δύο οικονομία της ευρωζώνης να αγκομαχεί για να αναπτυχθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα