Αμεσες παρεμβάσεις

ΓΝΩΜΗ
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 07:00
ICON PRESS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης είναι σοβαρός. Η Ελλάδα σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες πρόσφατες αυξήσεις του αριθμού των νέων νοικοκυριών ανέργων στην Ευρώπη.

Απογοητευτικές είναι οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ανεργίας και της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται ότι η ύφεση σε πολλές χώρες αναμένεται να οδηγήσει φέτος σε επιδείνωση της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αναμένεται να φθάσει σε 11,1% στην Ε.Ε. και σε 12,2% στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία, λοιπόν, αποκαλύπτουν ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης έχει σταματήσει. Η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και έχει επιδεινωθεί, παρά το ανεκμετάλλευτο δυναμικό σε ορισμένους τομείς εντάσεως εργασίας. Στα κράτη-μέλη υπό ισχυρή δημοσιονομική εξυγίανση και εποπτεία, όπως η χώρα μας, η μακροχρόνια ανεργία έχει φθάσει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Περισσότεροι του ενός στους πέντε νέους είναι άνεργοι και υπάρχει ο κίνδυνος μιας «χαμένης γενιάς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ευρωπαϊκά κείμενα.

Οι διαφορές στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των κρατών-μελών έχουν αυξηθεί δραματικά και αντανακλούν τις επιπτώσεις των ασύμμετρων κρίσεων και τη διαφορετική ανθεκτικότητα των αγορών εργασίας στις κρίσεις. Μισθοί και εργατικό κόστος έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται, αλλά τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως ορατά. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται σε πολλά κράτη-μέλη και πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν μια τάση για υψηλότερα επίπεδα και βαθύτερες μορφές φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην Ελλάδα, η απασχόληση για έναν ακόμη χρόνο θα μειωθεί περίπου κατά 3,5%, ενώ η ανεργία σε μέσα επίπεδα θα σκαρφαλώσει στο 27%, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. Η δραματική αύξηση της ανεργίας που παρατηρείται από το 2009, είναι αποτέλεσμα της κρίσης και της ταχείας οικονομικής προσαρμογής, που έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή ύφεση.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης είναι σοβαρός. Η Ελλάδα σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες πρόσφατες αυξήσεις του αριθμού των νέων νοικοκυριών ανέργων στην Ευρώπη. Οι νέοι επλήγησαν περισσότερο. Η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τρία χρόνια πριν, αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι έφθασαν σε ύψος ρεκόρ.

Η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την τρόικα, αντιμετωπίζει την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης μάλλον σπασμωδικά. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, τελευταία, κινητοποιήθηκε και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Η ανάγκη αποφυγής μιας μόνιμης κατάστασης υψηλής ανεργίας κυρίως στους νέους, στις γυναίκες, διαρθρωτικής ανεργίας και φτώχειας, πρέπει να αποτελέσει μείζονα πολιτική πρόκληση και είναι βασικής σημασίας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για την αύξηση της απασχόλησης αλλά και πρόβλεψης και αποφυγής κοινωνικών εντάσεων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα