Μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2003 19:01

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ προς το τέλος των συναλλαγών οι αρχικές απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών χάρη στο «γύρισμα» της Wall Street σε θετικό έδαφος.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ωστόσο επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης ανόδου του ευρώ που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.979,8 μονάδες μειωμένος κατά 0,27%. Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 1,71%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 2.897,16 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,21%, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειές του φθάνουν το 3,26%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1%, στις 2.836 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των ασφαλειών μετά την υποβάθμιση της μετοχής του γερμανικού ομίλου Allianz από την J.P. Morgan. Η μετοχική τιμή της ομοειδούς ολλανδικής εταιρείας Aegon υποχώρησε κατά 7,56%.

Αντιθέτως, αξιόλογα κέρδη (3,06%) κατέγραψε ο τίτλος του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Euronext, το οποίο ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά του κέρδη έφθασαν τα 32,3 εκατομμύρια ευρώ ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι το Euronext ιδρύθηκε το 2000, ύστερα από τη συγχώνευση των χρηματιστηρίων Παρισιού, Aμστερνταμ και Βρυξελλών, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε το Χρηματιστήριο της Λισαβόνας και το LIFFE.

Ανοδο (1,42%) σημείωσε και η μετοχή της France Telecom. Ώθηση στη μετοχή της γαλλικής εταιρείας έδωσε η είδηση ότι η θυγατρική της εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Mobistar αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της στο τρέχον έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα