Δανειολήπτες: Για σχέδιο ρύθμισης στα μέτρα των τραπεζών μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 17:13

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση διέψευσε τις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών, παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μόνο μέσω ανακεφαλαιοποίησης και χωρίς γενναίες διαγραφές επισφαλών δανείων, δεν γίνεται, υπογραμμίζει και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για σχέδιο ρύθμισης «στα μέτρα των τραπεζών», αλλά και για επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης προκειμένου «να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών».

Επικαλείται μάλιστα έκθεση του ΔΝΤ, η οποία, όπως αναφέρει «προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών, που βρίσκονται υπό πίεση και αναφέρεται ειδικά στην Ελλάδα, τονίζοντας, πως ο νόμος, που ήδη ισχύει (3869), δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο ελάφρυνσης δανειοληπτών που παρουσίασε η κυβέρνηση, αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010. Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, όμως, ότι από τη ρύμθιση αποκλείεται μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που ανήκουν στους μικροεπιχειρηματίες - εμπόρους, αλλά και τους μικροεπαγγελματίες, «οι οποίοι είναι πνιγμένοι στα χρέη και το ελάχιστο που ζητούν, είναι να διασώσουν το σπίτι τους».

Υπενθυμίζει τέλος, τη δική του πρόταση νόμου που προέβλεπε ολική διαγραφή υποχρεώσεων όσων δανειοληπτών βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος και οριστική διαγραφή του υπόλοιπου ποσού άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα