Απρόσμενη άνοδος του δείκτη Ifo στη Γερμανία

Στις 87,6 μονάδες το Μάιο από 86,6 τον Απρίλιο
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2003 12:02
UPD:12:18

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ βελτίωση παρουσίασε το Μάιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία παρά την ανεξέλεγκτη πορεία του ευρώ που υπονομεύει τις γερμανικές εξαγωγές.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo αυξήθηκε στις 87,6 μονάδες έναντι 86,6 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρησή του στις 86,5 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο στο δυτικό τμήμα της χώρας διαμορφώθηκε στο 97,2 από 94,9, ενώ αντιθέτως ο δείκτης που καταγράφει τις εκτιμήσεις των γερμανών επιχειρηματιών για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες υποχώρησε στο 78,3 το Μάιο από 78,6 τον Απρίλιο.

«Το επιχειρηματικό κλίμα εμφανίζει βελτίωση κυρίως στον τομέα του λιανικού εμπορίου, ενώ κάπως καλύτερη είναι η εικόνα και στη βιομηχανία», δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν. Αντιθέτως, επιδείνωση εμφανίζει το επιχειρηματικό κλίμα στον κατασκευαστικό κλάδο.

«Περίμενα υποχώρηση (του δείκτη), επομένως τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μπορούν να χαρακτηριστούν ενθαρρυντικά», δήλωσε στο Reuters ο Γκερντ Χάσελ, αναλυτής της ING BHF Bank. «Πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι ο δείκτης για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες υποχώρησε. Επιπλέον, οι γερμανοί επιχειρηματίες παραμένουν απαισιόδοξοι, απλώς εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».

«Δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης»

H ανέλπιστη άνοδος του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το Μάιο απομακρύνει το ενδεχόμενο η γερμανική οικονομία να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, εκτιμά ο Γκέρνοτ Νέρμπ, οικονομολόγος του ινστιτούτου Ifo.

«Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι ο κίνδυνος ύφεσης έχει μειωθεί σημαντικά. Τα πράγματα αναμένεται να βελτιωθούν στο επόμενο εξάμηνο». Ανέφερε επίσης ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει πρόβλημα αποπληθωρισμού.

Αναφερόμενος στη σημαντική ενίσχυση του ευρώ ο γερμανός οικονομολόγος δήλωσε: «Η άνοδος του ευρώ σίγουρα καθιστά δυσκολότερο το περιβάλλον για τις γερμανικές εξαγωγές. Ωστόσο η πλειονότητα των επιχειρήσεων μπορεί να αντεπεξέλθει στα τωρινά επίπεδα της ισοτιμίας του ενιαίου νομίσματος. Το ευρώ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανάκαμψη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα