Κομισιόν: Προσφυγή κατά Γαλλίας, Λουξεμβούργου για τα e-books

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 17:58

Προσφυγή κατά της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου κατέθεσε η Κομισιόν για την εφαρμογή μειωμένων φόρων στα e-books, καθώς η εν λόγω πολιτική παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνιστικότητας, όπως ισχυρίζεται.

Από τον Ιανουάριο του 2012, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο εφαρμόζουν μειωμένο ΦΠΑ στις πωλήσεις e-books, με τους συντελεστές να ανέρχονται σε 7 και στο 3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα τους κοινοτικούς κανονισμούς, οι κυβερνήσεις δικαιούνται να επιβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ μόνον σε περιορισμένο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, στα οποία περιλαμβάνονται τα έντυπα αλλά όχι τα ηλεκτρονικά βιβλία.

«Η αδυναμία συμμόρφωσης της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου στην ευρωπαϊκή νομοθεσία προκαλεί σοβαρή ανισορροπία στον ανταγωνισμό εις βάρος των εμπορικών εταιρειών στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι οι δύο χώρες έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία η Επιτροπή θα επιβάλλει πρόστιμα.

Οι κανονισμοί για τον ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2015 αναμένεται ότι θα θέσουν τέλος στην άνιση μεταχείριση μεταξύ εντύπων και ηλεκτρονικών βιβλίων, όπως επισημαίνει η Επιτροπή.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα