Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 11:08

Στο «κόκκινο» άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτώση στις αγορές της Νέας Υόρκης και της Ασίας εξαιτίας της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed και του πλήγματος που επέφεραν στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων.

Όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, επικρατεί έντονος προβληματισμός μεταξύ των μελών του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρης λήξης του προγράμματος.

«Ένας αριθμός συμμετεχόντων δήλωσε ότι μετά τα αποτελέσματα της διαρκούς αξιολόγησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα, το κόστος και τους κινδύνους των αγορών ομολόγων η αρμόδια επιτροπή δύναται να περιορίσει ή να τερματίσει τις αγορές προτού γίνει εμφανής σημαντική βελτίωση στην προοπτική της αγοράς εργασίας», αναφέρουν τα πρακτικά.

Στις 10.35 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραφε απώλειες 1,21% και υποχωρούσε στις 1.154,17 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωνε πτώση 1,26% στις 6.314,74 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκανε «βουτιά» 1,95% στις 3.646,05 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσε κατά 1,47% στις 7.612,88 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα πρακτικά της Fed ενεργοποίησαν μια διαδικασία επαναφοράς των επενδυτών στην πραγματικότητα, καθώς δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν ισχυρή ανάπτυξη και επεκτακτικές νομισματικές πολιτικές. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει να προβληματίζονται σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των προγραμμάτων χαλάρωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα