Τη θέση πως η Κύπρος συνιστά κίνδυνο για το σύνολο της ευρωζώνης διατύπωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και υπογράμμισε την ανάγκη οι αποφάσεις για το μνημόνιο να ληφθούν σύντομα ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης.
«Για μένα σήμερα η Κύπρος είναι συστημική», τονίζει ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, εννοώντας ότι παρά το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, οι οικονομικές δυσχέρειες της χώρας απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης.
«Οι τράπεζές της έχουν σημαντικά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Και οι αγορές παρακολουθούν από κοντά την Κύπρο. Σε περίπτωση εκτροπής, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης... μάς χρειάζεται μία απόφαση σύντομα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για την ευρωζώνη», προειδοποιεί.
Ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου πρέπει να περιορισθεί και συμπληρώνει πως ενδεχόμενο πρόβλημα σχετικά με ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρέπει να διευθετηθεί.
S&P: Αυξανόμενος κίνδυνος χρεοκοπίας
Την ίδια ώρα, ο οίκος Standard & Poor’s χτυπάει καμπανάκι για την Κύπρο, για την οποία διαπιστώνει «ουσιώδη και αυξανόμενο» κίνδυνο χρεοκοπίας, ιδιαίτερα εάν δεν εξασφαλίσει τελικά δάνειο από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει ιδιαίτερα επιλογές, πέραν του να αναδιαρθρώσει τις υποχρεώσεις της», προειδοποίησε ο Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων Ευρώπης.
Τόνισε δε ότι βλέπει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου, που σήμερα είναι στο «CCC+», εντός του 2013.
Την ανάγκη για «ουσιαστική» λύση στο ζήτημα της Κύπρου επεσήμανε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Χρειαζόμαστε μία λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε στο Bloomberg.
Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει επιστολή της PIMCO προς την κυπριακή κεντρική τράπεζα, η οποία είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τον τρόπο υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Στην επιστολή, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πολίτης», επισημαίνεται ότι η εκτίμηση βασίστηκε σε παραμέτρους που καθόρισε η Συντονιστική Επιτροπή, της οποίας τα πέντε από τα δέκα μέλη ορίστηκαν από τη Λευκωσία.
Εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη σχολίασε ότι η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ επεχείρησε να ρίξει την ευθύνη των πράξεών της σε άλλους, προσθέτοντας ότι οι αποκαλύψεις δεν απαλλάσσουν τις τράπεζες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο