Eurobank: Η αναδιάρθρωση του δημοσίου «κλειδί» για την αξιοπιστία

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 16:56

Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και δη η κατάρτιση ενός συγκεκριμένου προγράμματος «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων είναι το «κλειδί» για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της «7 ημέρες οικονομία», τα πιο σημαντικά ανοικτά θέματα σήμερα είναι τα έσοδα του προϋπολογισμού και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα δημοσιονομικά έσοδα παρουσίασαν σημαντική μείωση τον Ιανουάριο του 2013 και ήδη διαφαίνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν παροδική.

«Το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί κυρίως στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορούν να εισπραχθούν αλλά και στην εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής», σημειώνει η έκθεση. Η αναμενόμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Εσόδων αποτελούν τους δύο παράγοντες που δυνητικά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των εσόδων του προϋπολογισμού, εκτιμούν οι αναλυτές.

Όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στον τομέα της δικαιοσύνης και στην αγορά ενέργειας, μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος αλλά αυτή θα είναι ιδιαίτερα αργή, με δεδομένη την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά και την αντίδραση από συγκεκριμένες ομάδες πίεσης στην ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ, σημειώνουν οι συντάκτες.
Τέλος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις θέλει χρόνο για να αποδώσει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα