Πάνω από τα 1,19 δολάρια το ευρώ

Τρίτη, 27 Μαΐου 2003 13:19

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ των 1,886 δολαρίων στο οποίο είχε αναρριχηθεί κατά την επίσημη λήξη της συνεδρίασης της 4ης Ιανουαρίου του 1999, πρώτη ημέρα επίσημης συναλλαγής του.

Στις 13:09 ώρα Ελλάδος, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,19010 δολάρια, έναντι 1,1875 δολαρίων στις 10:00 και 1,1870 δολαρίων στις 24:00 χθες. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,1813 δολάρια ανά ευρώ.

Η περαιτέρω ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος τροφοδοτήθηκε από εκτιμήσεις της αγοράς ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν ανησυχούν για τη σημαντική άνοδο που έχει σημειώσει από την αρχή του έτους το ενιαίο νόμισμα έναντι του αμερικανικού.

«Η ισχύς του ευρώ αντικατοπτρίζει καλύτερα τα οικονομικά θεμελιώδη δεδομένα της ευρωζώνης και τα σημερινά επίπεδα συνάδουν με τον ιστορικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας», δήλωσε σε ομιλία του στη Διεθνή Λέσχη Οικονομικών Συντακτών στη Φρανκφούρτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

Χθες, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Ερνστ Βέλτεκε άφησε να εννοηθεί ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δεν έχει ενισχυθεί τόσο ώστε να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές προϊόντων από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι μια συναλλαγματική ισοτιμία περί τα 1,180 δολάρια ανά ευρώ είναι «ανταγωνιστικά ουδέτερη» για τις εξαγωγές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα