Έως και 24% μπορεί να μειωθεί το κόστος συμμόρφωσης των τραπεζών στις διαρκώς αυξανόμενες κανονιστικές απαιτήσεις, εάν υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές, εκτιμά η PwC σε σχετική της έρευνα.
Όπως αναφέρει η μελέτη, οι τράπεζες, σε διεθνές επίπεδο, καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθώρα προκλήσεων λόγω της ανάγκης συμμόρφωσης με ένα πρωτοφανές κύμα κανονιστικών απαιτήσεων. Οι απαιτήσεις αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Η συνεχής ροή νέων κανονιστικών μέτρων και των σχετικών διαβουλεύσεων θα καταστήσει ακόμη πιο πολύπλοκα τα σχετικά πλαίσια.
Σύμφωνα με την μελέτη, ο έγκαιρος, ευέλικτος και συντονισμένος σχεδιασμός και υλοποίηση των προγραμμάτων προσαρμογής θα επιτρέψει στις τράπεζες:
- Να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων συμμόρφωσης. Η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών που δεν προέβησαν στον απαραίτητο σχεδιασμό ανέφεραν ότι εξασφάλισαν λιγότερο από το 10% των προσδοκώμενων ωφελειών (βάσει δεικτών απόδοσης). Το εν λόγω φαινόμενο ήταν ακόμη πιο έντονο σε πιο περίπλοκα προγράμματα.
- Να μειώσουν το κόστος υλοποίησης των προγραμμάτων, ειδικότερα σε περιπτώσεις όπου οι πραγματικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τις εκτιμώμενες. Το μέσο ποσοστό υπέρβασης του προϋπολογισμένου κόστους ανά έργο αγγίζει το 24%, με το ποσοστό αυτό να δεκαπλασιάζεται σε μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα έργα που ενέχουν μεγαλύτερους και πιο απρόβλεπτους κινδύνους.
Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner της PwC Ελλάδας και υπεύθυνος για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τραπεζικό κλάδο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες ανέκαθεν έπρεπε να συμμορφωθούν στις μεταβολές του κανονιστικού πλαισίου. Αυτό που διαφοροποιεί την παρούσα κατάσταση είναι ο αυξανόμενος όγκος των νέων κανονισμών που τίθενται σε εφαρμογή.
Στους παράγοντες που αυξάνουν τη δυσκολία κατά την προσπάθεια προσαρμογής, περιλαμβάνονται οι αυστηρές προθεσμίες, ο βαθμός αβεβαιότητας ως προς την ερμηνεία των κανονισμών και οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται μεταξύ των κανονιστικών αρχών. Όλοι οι εν λόγω παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο επιτυχούς ολοκλήρωσης των προγραμμάτων.
Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τη δραστηριότητά τους και, κατά συνέπεια, να αφιερώσουν ένα μεγάλο τμήμα του ετήσιου προϋπολογισμού τους στην πραγματοποίηση των σχετικών αλλαγών, επισημαίνει ο κ. Πανόπουλος.
Πηγή: ΑΜΠΕ