Συνεργασία ΕΛΠΕ με τη σκωτσέζικη Ramco στο Μαυροβούνιο

Τρίτη, 27 Μαΐου 2003 17:51

Σε συνεργασία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή στο Μαυροβούνιο, στην οποία έχουν δικαιώματα, προχωρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και η ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και εκμετάλλευσης, με έδρα τη Σκωτία, Ramco Energy PLC.

Η Ramco έχει ασχοληθεί με την περιοχή Ulcinj στην Αδριατική από το 1998, οπότε συνήψε συμβόλαιο μέσω της θυγατρικής της Medusa με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μαυροβουνίου Jugopetrol Kotor. Το αρχικό συμβόλαιο μεταξύ της Ramco (51%) και της Jugopetrol (49%) οδήγησε στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων το 2000, τα οποία συμπληρώνουν τα αποτελέσματα γεωτρήσεων από προηγούμενες ερευνητικές εργασίες. Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στην Jugopetrol στην περυσινή διαδικασία ιδιωτικοποίησής της.

Σύμφωνα με το αρχικό συμβόλαιο η Ramco ήταν υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος μέχρι τη δήλωση εκμεταλλευσιμότητας. Για να επιταχυνθεί το ερευνητικό πρόγραμμα, η Ramco συμφώνησε να δώσει το 11% της συμβατικής συμμετοχής της στην Jugopetrol έναντι του μεριδίου της για παρελθόντα έξοδα και η Jugopetrol συμφώνησε να χρηματοδοτήσει το μερίδιό της στα μελλοντικά έξοδα μετά την επίτευξη του στόχου βάθους της πρώτης γεώτρησης και τη λήψη απόφασης για δοκιμή.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρισδιάστατες σεισμικές δοκιμές σε αβαθή θαλάσσια περιοχή περίπου 200 τετραγωνικών χλμ.. Το 2004 θα ακολουθήσει δοκιμαστική γεώτρηση της δομής της. Υπάρχει προαίρεση, αν χρειαστεί, για επιπλέον γεώτρηση με χρηματοδότηση της Ramco.

Η κυβέρνηση και του υπουργείο Οικονομικών του Μαυροβουνίου δεσμεύονται να υποστηρίξουν την εφαρμογή του έργου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα