«Φρένο» Ρέσλερ στην απόφαση για την Κύπρο

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 13:33

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να βιαστούν να λάβουν απόφαση σχετικά με τη διάσωση της Κύπρου, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέσλερ, θα πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής μέχρις ότου αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο αποφασισμένη είναι να δρομολογήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν και οι επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρο για τις ελληνικές τράπεζες.

Η [νέα] κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να θέσει στο τραπέζι τα στοιχεία και τα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να θέσει στο τραπέζι τα στοιχεία και τα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Πρέπει να γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ποιες είναι οι χρηματοπιστωτικές διασυνδέσεις ή ποιες θα ήταν οι πιθανές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ.

Όσον αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία σχετικά με τη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ο γερμανός αξιωματούχος υποστηρίζει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι την αποδυνάμωση του ευρώ.  «Είμαι βέβαιος ότι είναι καλύτερα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα από το να εξασθενήσουμε το νόμισμα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην πορεία της γερμανικής οικονομίας, ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι προϋπόθεση για μία ισχυρή ανάκαμψή της, αργότερα στη διάρκεια του 2013, είναι η συνέχιση της σταθεροποίησης της κατάστασης στην ευρωζώνη.

«Δεν είναι το τέλος της κρίσης, αλλά η αρχή του τέλους της κρίσης. Αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους και ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2014. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να σταθεροποιείται», σημείωσε.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οφείλεται στην αβεβαιότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία οδήγησε στην αναβολή των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Εφόσον η κρίση υποχωρήσει, οι επενδύσεις αυτές θα δρομολογηθούν στη διάρκεια του έτους, εκτιμά.

Για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρωζώνη και να τονωθεί η ανάπτυξη, ο κ. Ρέσλερ εκτιμά ότι απαιτείται συνέχιση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και του ελεύθερου εμπορίου.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, ο οποίος θα ηγηθεί της γερμανικής διαπραγματευτικής ομάδας, χαιρέτισε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς την ΕΕ για την έναρξη διεξοδικών διαβουλεύσεων με στόχο μία διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να θέσουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και να εμποδίσουν τα όποια ταμπού να εκτροχιάσουν τις συζητήσεις, τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα