O Τοσίρο Μούτο επικρατέστερος υποψήφιος για τη BoJ

Reuters: Εντός της εβδομάδας ο διορισμός του κεντρικού τραπεζίτη
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 12:48
REUTERS/YURIKO NAKAO

Ο Τοσίρο Μούτο είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

 

Ο τεχνοκράτης Τοσίρο Μούτο είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, το όνομα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ωστόσο, ο κ. Μούτο, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής διοικητής της BoJ επί κυβερνήσεως Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, θεωρείται αρκετά μετριοπαθής και αρνητικά διακείμενος προς τις ιδιαίτερα επιθετικές νομισματικές πολιτικές που υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Θα ήθελα ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας να είναι αποφασισμένος και ικανός να βγάλει την Ιαπωνία από τον αποπληθωρισμό

Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

«Θα ήθελα ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας να είναι αποφασισμένος και ικανός να βγάλει την Ιαπωνία από τον αποπληθωρισμό», δήλωσε ο  ιάπωνας πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου.

Όπως επισήμανε, μία επιλογή της BoJ θα ήταν και η αγορά ξένων ομολόγων, η οποία θεωρείται ακραίο μέτρο ποσοτικής χαλάρωσης από πολλούς αξιωματούχους. «Θα ήθελα ο διορισμός, ο οποίος πιθανότατα θα ανακοινωθεί σύντομα, να αντανακλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης [για καταπολέμηση του αποπληθωρισμού]».

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που η νέα διοίκηση της BoJ δεν ανταποκριθεί αρκετά δυναμικά στις απαιτήσεις αυτές να αναθεωρηθεί η νομοθεσία που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Μετά την ανάδειξή του στην εξουσία τον Δεκέμβριο, ο Σίνζο Άμπε έχει επιδείξει μεγάλη αποφασιστικότητα όσον αφορά στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την είσοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο κ. Άμπε έχει επιδείξει μεγάλη αποφασιστικότητα για δρομολόγηση επιθετικών πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης με αποτέλεσμα τη διολίσθηση του γεν και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ιαπωνικών εξαγωγέων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ιαπωνίας, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση Άμπε για σκόπιμη αποδυνάμωση του γεν και χειραγώγηση των ισοτιμιών.

Ωστόσο, στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το G20 μετά τη λήξη της συνόδου στη Μόσχα το Σάββατο, δεν ασκείται ευθεία κριτική στις νομισματικές πολιτικές της Ιαπωνίας, το οποίο αφήνει περιθώρια για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση και εξασθένηση του γεν.

Ανησυχίες εκφράζουν, ωστόσο, οι αναλυτές σχετικά με τις επιθετικές πολιτικές που δρομολογεί η κυβέρνηση Άμπε, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το υψηλός χρέος της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα