Κάτω από τα 1,18 δολάρια το ευρώ

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2003 11:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται κατά τις σημερινές συναλλαγές στην αγορά του Λονδίνου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Στις 10:49 (ώρα Ελλάδος), το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1786 δολάρια έναντι 1,1870 δολαρίων χθες το απόγευμα. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της ΕΚΤ ήταν 1,1901 δολάρια ανά ευρώ.

Η ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται στη μεγάλη χθεσινή άνοδο της Wall Street, που αυξάνει τη ζήτηση για δολάρια, καθώς και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Μάιο.

Αντιθέτως, λιγότερο ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με την εμπιστοσύνη των γάλλων επιχειρηματιών στην οικονομία της χώρας τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσία INSEE, ο σχετικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στις 93 μονάδες το Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, στην Ιταλία ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε το Μάιο στις 90 μονάδες – στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 16 μηνών – από 90,5 μονάδες τον Απρίλιο.

Πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα ασκεί και η εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής την επόμενη εβδομάδα μειώνοντας έτσι τη διαφορά των ευρωπαϊκών επιτοκίων έναντι των αμερικανικών και των ιαπωνικών.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενδέχεται να υποχωρήσει περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αρμόδιοι για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής έχουν περιθώριο για μείωση των επιτοκίω.

Σε ομιλία του προχθές στη Διεθνή Λέσχη Οικονομικών Συντακτών στη Φραγκφούρτη, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η θεαματική ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου «θα συνεισφέρει σαφώς στη συγκράτηση του πληθωρισμού», γεγονός το οποίο θα ληφθεί «υπόψη» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε, εξάλλου, «μετριοπαθή» ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, η οποία θα «επιταχυνθεί» το 2004.

Σημειώνεται ότι στις 15:30 θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών Απριλίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1% έναντι αύξησης κατά 2% το Μάρτιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα