Ανοδος 1,97% στη Σοφοκλέους

Πάνω από τις 1.700 μονάδες ο γενικός δείκτης
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2003 16:26
UPD:16:30

H πορεία του Γ.Δ. στη σημερινή συνεδρίαση

ΑΝΟΔΟ για πρώτη φορά μετά από επτά συνεδριάσεις απωλειών σημείωσε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης.

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν την αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι και οι μετοχές της περιφέρειας, ενώ αντιθέτως ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο ΟΤΕ.

Αναλυτικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών ενισχύθηκε κατά 1,97% και διαμορφώθηκε στις 1.708,08 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας.

Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 110,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 2,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές http://www.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp .

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 303 (4 limit up) σημείωσαν άνοδο, 35 υποχώρησαν και 25 παρέμειναν αμετάβλητες.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο εξαιρουμένου του τηλεπικοινωνιακού, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,32%. Τη μεγαλύτερη άνοδο (6,24%) σημείωσε ο κλωστοϋφαντουργικός. Ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 3,79%. Οι μετοχές της Εθνικής και της Εμπορικής σημείωσαν άνοδο κατά 4,97% και 4,23% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,54% παρουσιάζοντας συναλλακτική δραστηριότητα 1.298.813 τεμαχίων. Ως γνωστόν, η Standard and Poor's έθεσε υπό παρακολούθηση τον Οργανισμό, μια κίνηση που συνδέεται και με την αδυναμία της Cosmorom να πληρώσει τα χρέη της.

Είναι πιθανό ο διεθνής οίκος αν δεν λάβει ικανοποιητικές εξηγήσεις σε ένα μήνα να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα του Οργανισμού από Α που είναι σήμερα σε Α αρνητικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Standard and Poor's η πιθανότητα να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σχετίζεται επίσης με το ενδιαφέρον του για εξαγορά άλλης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, την επανέναρξη προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών και την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού εντός των ελληνικών συνόρων.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», στελέχη του διεθνούς οίκου αναμένεται να συναντηθούν με τη διοίκηση του Οργανισμού ώστε να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με την Cosmorom, ενώ πρόσθετες εξηγήσεις θα ζητηθούν για όλες τις επενδύσεις στο εξωτερικό. Η οριστική απόφαση για το αν θα μειωθεί η πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ θα ληφθεί σε ένα μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα