Θετικές οι προοπτικές του κλάδου σκυροδέματος

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2003 17:02

Αύξηση παρουσιάζει η εγχώρια κατανάλωση ετοίμου σκυροδέματος, σύμφωνα με τη νέα έκδοση κλαδικής μελέτης της ICAP.

Ιδιαίτερα θετικές διαγράφονται οι προοπτικές του κλάδου, καθώς ο τομέας των κατασκευών εκτιμάται ότι θα κινηθεί με ανοδικούς ρυθμούς και το 2004. Σε αυτό συνηγορούν, εκτός από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων αρκετών τεχνικών εταιρειών, η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, η αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων και η συνέχιση της ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η περάτωση των μεγάλων έργων υποδομής.

Η εγχώρια ζήτηση σκυροδέματος θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά κατά τη διετία 2003-2004, ενώ ο νομός Αττικής θα εξακολουθήσει να απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες σκυροδέματος, με το νομό Θεσσαλονίκης να ακολουθεί.

Στο νομό Αττικής παρατηρείται η μεγαλύτερη παραγωγή σκυροδέματος στη χώρα, το μέγεθος της οποίας παρουσιάζει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 11,8% την περίοδο 1994-2002, το δε μερίδιο του νομού εκτιμάται στο 42% του συνόλου της εγχώριας παραγωγής για το 2002.

Ανοδική εμφανίζεται και η παραγωγή σκυροδέματος στο νομό Θεσσαλονίκης, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου της παραγωγής για το 2002, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της συγκεκριμένης αγοράς ανέρχεται στο 4,7% την περίοδο 1994-2002. Τέλος, στους υπόλοιπους νομούς της επικράτειας παράγεται το 48% του εγχώριου ετοίμου σκυροδέματος, ενώ η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα