«Υγεία»: Δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης από το κάπνισμα

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 12:49

Την παροχή δωρεάν υπηρεσιών σε όσους επιθυμούν την απεξάρτησή τους από το τσιγάρο ανακοίνωσε το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «Υγεία» εν όψει της 31ης Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Για το σκοπό αυτό, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, συστάθηκε και λειτουργεί εδώ και οκτώ μήνες ειδικό τμήμα με τη συμβολή και της Πνευμονολογικής του Κλινικής. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε το επιστημονικό προσωπικό του τμήματος, διαπιστώθηκε ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζει τους καπνιστές να πετύχουν τον στόχο τους είναι και ο ψυχολογικός.

΄Αλλα προβλήματα, όπως ο αλκοολισμός και η κατάθλιψη, οδηγούν συχνά στο τσιγάρο. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με τις εν λόγω έρευνες, το κάπνισμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα αλλά θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη θεραπεία των υποκείμενων νόσων από ειδικό γιατρό.

Η προετοιμασία και η σωστή ενημέρωση του καπνιστή για τις επιπτώσεις τσιγάρου, και η ψυχολογική υποστήριξή του, είναι ορισμένα ενδεικτικά βήματα.

Τα κίνητρα και η υπόδειξη τρόπων διακοπής του καπνίσματος εντάσσονται στα πρώτα στάδια της συνεργασίας γιατρού-καπνιστή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα