Η ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά καθώς ελαχιστοποιήθηκε ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ενώ απομένουν να ολοκληρωθούν οι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη πορεία της χώρας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο της 16ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της Price Waterhouse Coopers.
Όπως σημείωσε, ο ιδιωτικός τομέας είναι το βασικό πεδίο, στο οποίο πρέπει να δοθεί η μάχη της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, νομοσχέδιο που αξιοποιεί επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης μέσω του χρηματιστηρίου, ικανά να διαμορφώσουν ένα αξιόλογο περιβάλλον μεταφοράς επενδυτικών πόρων στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας.
Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, με σκοπό την μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων, που προσφέρει η χρηματιστηριακή αγορά για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ θετικά τα τελευταία παραδείγματα επιχειρήσεων που αυξάνουν τον κύκλο των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, ως έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Cosco και Hewlett-Packard, στην απόφαση της Philip Morris να απορροφά το 50% της ελληνικής παραγωγής του καπνού για περίοδο τριών χρόνων, στη δημιουργία στην Κομοτηνή σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών από τη βιομηχανία Sunlight, στο κέντρο έρευνας και καινοτομίας που εγκαινίασε στην Αθήνα η Procter and Gamble και στην πρόθεση της Unilever να αρχίσει την παραγωγή των προϊόντων της στην Ελλάδα, που σήμερα εισάγονται από την Ευρώπη δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας.
Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε και στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο, απλό, σταθερό και αποτελεσματικό σύστημα, καταργώντας τις πολυάριθμες και αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος, συνέχισε, είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω του οποίου θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.
Παράλληλα ο υπουργός πρόσθεσε πως εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για μια σειρά συναλλαγών, η τροποποίηση του πλαισίου για τις φορολογικές ποινές, με έμφαση στην κατάργηση προστίμων και τον περιορισμό των προσαυξήσεων.
Για τα ληξιπρόθεσμα, είπε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η αποπληρωμή οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το πιο σημαντικό επίτευγμα για την ελληνική οικονομία είναι η εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών από το 15% το 2008 σε επίπεδα κάτω του 2% για το 2012.
Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, ο υπουργός εκτιμά ότι είναι πιθανό το 2013 να είναι το πρώτο έτος, μετά από δεκαετίες, που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, μετά από τις κατάλληλες προσαρμογές, θα είναι περίπου ισοσκελισμένο.
Ιδιαίτερα σημαντική είπε πως ήταν η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, εκτός καυσίμων και πλοίων, κατά -32,61% στο 11μηνο 2012.
Αναφερόμενος στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012 και Ιανουαρίου 2013, δήλωσε πως τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας εξελίσσεται ικανοποιητικά. Για το έτος 2013, η κυβέρνηση στοχεύει να πετύχει πρωτογενώς ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό.
Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενώ τόνισε πως οι καταθέσεις επιστρέφουν στη χώρα.
Τέλος, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι για την Ελλάδα εξασφαλίσαμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση κονδυλίων, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, από όλες τις χώρες της ΕΕ ενώ θα λάβουμε ακόμα 1,8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη που δεν προσμετράται στο ΕΣΠΑ και πετύχαμε ένα ειδικό κονδύλι για την ανεργία των νέων, μέρος του οποίου θα απορροφηθεί από την Ελλάδα.