Eurobank: Παραμένει εύθραυστη η παγκόσμια οικονομία

Ευρωζώνη και ΗΠΑ οι μεγαλύτερες απειλές
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 13:42

Τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θεωρούν ως τους κυριότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία οι αναλυτές της Eurobank.

Στην τελευταία μελέτη τους για την Παγκόσμια Οικονομία και τις Αγορές, εκτιμούν πως οι πολιτικές αστοχίες όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Όπως λένε, απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να ανακάμπτει η οικονομική εμπιστοσύνη είναι η προσήλωση των ευρωπαίων πολιτικών στο μεταρρυθμιστικό τους έργο και στην περαιτέρω οικοδόμηση των ευρωπαϊκών θεσμών δημοσιονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος να ατονήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι υπαρκτός.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, ένας δεύτερος κίνδυνος πηγάζει από μια εκτεταμένη σε μέγεθος εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ήδη στις αρχές του 2013 ετέθησαν σε ισχύ ορισμένες αυξήσεις στη φορολογία που φτάνουν τα 200-230 δισ. δολάρια και αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του αμερικανικού ΑΕΠ. Επιπρόσθετα, εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νέα νομοθεσία μέχρι την 1η Μαρτίου ώστε έτσι να αναβάλει την περικοπή των κρατικών δαπανών, τότε θα ενεργοποιηθούν αυτομάτως μηχανισμοί περικοπών που θα μειώσουν τη δημόσια κατανάλωση κατά 85 δισ. δολάρια το 2013, γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη Eurobank, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε πτώση του ομοσπονδιακού ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού από 7,0% του ΑΕΠ το 2012 στο 5,0% του ΑΕΠ το 2013, αλλά ταυτόχρονα θα προκαλούσε μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ με αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια ζήτηση και το εμπόριο.

Όσον αφορά στις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, η Eurobank προβλέπει οριακή αύξηση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης το 2013.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας, η συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από πολλές κεντρικές τράπεζες, τα αργά αλλά σταθερά βήματα των ευρωπαίων πολιτικών προς την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την κρίση χρέους και οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να επιτρέψουν μια οριακή αύξηση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης το 2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρ’ όλο που οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν υποχωρήσει σημαντικά, οι αναλυτές της Eurobank προειδοποιούν ότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι εύθραυστο και επιρρεπές σε απότομες μεταβολές του οικονομικό κλίματος.

Στην Ευρωζώνη αναμένεται αναιμική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με τη Eurobank, η υποχώρηση των κινδύνων διάσπασης της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ, έχει επιτρέψει μια ομαλοποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το κεντρικό της σενάριο, η τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αρχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να είναι αναιμική λόγω της συνεχιζόμενης προ-κυκλικής δημοσιονομικής προσαρμογής σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, των συνθηκών πιστωτικής στενότητας και της αυξανόμενης ανεργίας.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα