Συνεχίζεται η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας

Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δ' τρίμηνο του 2012
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 11:48

Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο η ιαπωνική οικονομία, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ιαπωνική κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας.

Το δ’ τρίμηνο του 2012, το ιαπωνικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση 0,1% σε τριμηνιαία βάση, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη  0,1%.

Σε ετήσια βάση, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%.

REUTERS

Ισχυρό πλήγμα επέφεραν στο ακαθάριστο προϊόν η πτώση των εξαγωγών και η ασθενής εγχώρια ζήτηση. «Ο βασικότερος λόγος μείωσης του ΑΕΠ είναι η εξασθένηση της ζήτησης από το εξωτερικό, ενώ η εγχώρια ζήτηση δεν ανέκαμψε όσο γρήγορα αναμενόταν», σχολιάζει στο Reuters ο Σούτζι Τονούτσι από τη Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities στο Τόκιο.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της μεταξύ 0 και 0,1%. Ωστόσο, απέρριψε την ιδέα να διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα μέχρι ότου επιτευχθεί ο στόχος 2% για τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα έθεσε τον στόχο του 2% τον προηγούμενο μήνα στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα