Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη

Συρρικνώθηκαν οι οικονομίες Γαλλίας - Γερμανίας
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 10:03

Συρρίκνωση παρουσίασαν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – Γερμανία και Γαλλία – στο τέλος του 2012, υποδηλώνοντας ότι η κρίση χρέους δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον «πυρήνα» της νομισματικής ένωσης.

Η γερμανική οικονομία παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το απόγειο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2009, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι εκτιμήσεων για μια συρρίκνωση της τάξης του 0,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή του μετά το -4,1% που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2009.

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αποδίδει την πτώση στα αδύναμα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο. Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν οριακά, αλλά οι επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αναμένονται στις 22 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, πιο κοντά στην ύφεση ήρθε η γαλλική οικονομία, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί οριακά κατά 0,1%.

Τα αδύναμα αυτά στοιχεία για το τέλος του χρόνου υποδηλώνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 και δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας για το 2013.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν, μάλιστα, περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Γαλλίας σε ύφεση.

REUTERS
Επιτάχυνση της συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη

EUROSTAT
Η Eurostat για τo ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Την αβεβαιότητα σχετικά με την προσδοκώμενη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη εντείνουν και τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ των 17 κρατών – μελών της ένωσης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση 0,6% σε τριμηνιαία βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση 0,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,9%.

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται βασανιστικά αργή

Νικ Κούνις από την ABN Amro Bank NV

«Η υποχώρηση της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της νομισματικής ένωσης και η βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, μετά από τις συνεχιζόμενες, δραστικές δημοσιονομικές περικοπές, την αύξηση της ανεργίας και την απομόχλευση των τραπεζών, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι βασανιστικά αργή», σχολίασε στο Reuters ο Νικ Κούνις από την ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα