Coca-Cola Hellenic: Κέρδη 285 εκατ. ευρώ το 2012

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 09:20
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους 285 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εμφάνισε η Coca-Cola Hellenic το 2012, έναντι μέσης πρόβλεψης για κέρδη 291,5 εκατ. ευρώ σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε ετήσια βάση στα 2,08 δισ. κιβώτια. Στις αναδυόμενες αγορές σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 4%, η οποία αντισταθμίστηκε από πτώση 2% και 5% στις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες αγορές αντίστοιχα.

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν, πάντως, κατά 3% στα 7,05 δισ. ευρώ, με τις καθαρές πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση να αυξάνονται κατά 2,2% μη συνυπολογίζοντας την επίδραση της Λευκορωσίας. 

Εν τω μεταξύ, το κεφάλαιο κίνησης βελτιώθηκε κατά 84 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 341 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως στοχεύει σε ελεύθερες ταμειακές ροές 1,3 δισ. ευρώ το διάστημα 2013-2015. Πρόκειται για τον υψηλότερο σχετικό στόχο που έχει τεθεί ποτέ από την εταιρεία.

«Κατά τη διάρκεια του 2012, διατηρήσαμε τον όγκο πωλήσεών μας συνολικά, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες από τις αγορές μας. Το 2012 ενισχύσαμε περαιτέρω την παρουσία μας στην αγορά τόσο μέσω της αύξησης του μεριδίου αγοράς σε όγκο και αξία στην πλειονότητα των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε όσο και μέσω της αύξησης κατά 2% των πωλήσεων σε προϊόντα με το σήμα Coca-Cola», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Hellenic, Δημήτρης Λόης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

«Αναμένουμε ότι το 2013 το διαθέσιμο εισόδημα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων λιτότητας και των υψηλών επιπέδων ανεργίας, ειδικά στις αναπτυγμένες αγορές μας. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στις στρατηγικές μας προτεραιότητες: περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής μας θέσης στην αγορά, αύξηση των εσόδων από πωλήσεις με ταχύτερο ρυθμό από το ρυθμό αύξησης του όγκου πωλήσεων, εκτέλεση πρωτοβουλιών για την βελτίωση της κοστολογικής μας βάσης και αύξηση της επιχειρηματικής αποδοτικότητας καθώς και συνέχιση δημιουργίας ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών», πρόσθεσε ο κ. Λόης.

Σημείωσε επίσης πως η προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών από την Coca-Cola HBC AG θα διευκολύνει την εισαγωγή του Ομίλου στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. «Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για δημιουργία επιπλέον αξίας για τους μετόχους μας», είπε.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα