Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 19:05

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και η συνακόλουθη άνοδος της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/29/622968.htm .

Κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών ωστόσο επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς με αφορμή ορισμένα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.083,6 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,29% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.969,18 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,66%.

Περίπου δύο ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,10% έχοντας φθάσει τις 2.951,53 μονάδες. Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια Ζυρίχης και Βιέννης παρέμειναν σήμερα κλειστά λόγω αργίας.

Αξιόλογα κέρδη (3,31%) κατέγραψε η μετοχή της EADS. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην επιθεώρηση Flight International, ο αερομεταφορέας Emirates Airline, με έδρα το Ντουμπάι, θα προχωρήσει σε παραγγελία μεγάλου αριθμού αεροσκαφών τόσο από την Airbus, θυγατρικής της EADS, όσο και από την Boeing στο επόμενο Air Show στο Παρίσι.

Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 4%, σημείωσε και η μετοχή της Lloyds. Ώθηση στην παραπάνω μετοχή έδωσαν οι φήμες ότι η βρετανική τράπεζα σχεδιάζει την πώληση θυγατρικής της.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν και οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών, κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών, χάρη στην εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, προς το τέλος των συναλλαγών τα κέρδη τους περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανάκαμψης του ενιαίου νομίσματος.

Τέλος, πτώση (1,16%) σημείωσε η μετοχή της βρετανικής Invnesys, οι ετήσιες ζημίες της οποίας ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα