Τα οικονομικά του αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΤΕ. Λόγω απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ROMTELECOM, οι οικονομικές της καταστάσεις ενοποιούνται πλήρως από τις 3-3-2003 και συνεπώς ο Κύκλος Εργασιών και το κόστος του Ομίλου για το Α' τρίμηνο επηρεάζονται σημαντικά από τα αντίστοιχα μεγέθη της ενοποιούμενης εταιρείας του μηνός Μαρτίου 2003 (για το 1/3 τριμήνου), σε αντίθεση με το αποτέλεσμα που δεν μεταβάλλεται.
Συγκεκριμένα, ο Κύκλος Εργασιών του Α' τριμήνου 2003 ανήλθε € 1098,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,6%. Το κόστος υπηρεσιών του Ομίλου εμφανίζει αύξηση κατά 17,6%, ενώ χωρίς την ROMTELECOM η αύξηση περιορίζεται μόλις στο 7,9%.
Τα Κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα € 167,1 εκατ., μειωμένα κατά 16,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, δικαιολογείται πλήρως από την έντονα ανταγωνιστική αγορά σταθερής τηλεφωνίας, που συνεπάγεται ότι η απώλεια μεριδίου της αγοράς είναι αναμενόμενη, θεμιτή και ελεγχόμενη. Στην ίδια κατεύθυνση ο ΟΤΕ ενισχύει την πελατοκεντρική του εμπορική πολιτική και εντείνει τις προσπάθειές του για την υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των λειτουργικών δαπανών.
Εξάλλου, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's και Moody's, που θέτουν τον ΟΤΕ σε καθεστώς παρακολούθησης (CreditWatch) η διοίκηση του ΟΤΕ διευκρινίζει ότι αυτό δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ αλλά μια επανεξέταση της στρατηγικής και οικονομικής πολιτικής του, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εκτός Ελλάδος περιουσιακά στοιχεία του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Το παραπάνω, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ, συνδέεται με το ότι η CosmoRom δεν έχει καταλήξει μέχρι σήμερα σε συμφωνία με τον βασικό της προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όσον αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών που διεκδικεί η προμηθεύτρια εταιρεία από την CosmoRom και η οποία, σύμφωνα με τον προμηθευτή, ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ συν τους τόκους.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ενεργοποίηση μιας ρήτρας (non-payment cross default) ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ ύψους 1.1 δις ευρώ με κουπόνι 6.125% που λήγει το 2007 καθώς και δανείου ύψους 1.0 δις δολάριων. O OTE εξετάζει τη δυνατότητα εξάλειψης αυτής της ρήτρας με διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων και την επίσημη αποποίηση της συγκεκριμένης ρήτρας από τους ομολογιούχους καθώς και από τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν χορηγήσει το κοινοπρακτικό δάνειο. Σημειώνεται ότι η εξάλειψη της ρήτρας αυτής αυτομάτως αίρει το καθεστώς non-payment cross default.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2003, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Λευτέρης Αντωνακόπουλος, δήλωσε:«Εφαρμόζοντας μια συνεπή πελατοκεντρική εμπορική πολιτική, πετύχαμε σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των νέων υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες δεδομένων. Βεβαίως, το Α΄τρίμηνο του 2003 η σταθερή τηλεφωνία του ΟΤΕ επηρεάστηκε από την ενίσχυση του εγχώριου ανταγωνισμού που οδήγησε σε υποχώρηση του μεριδίου αγοράς μας στο 93%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η RomTelecom, παρουσίασε σημαντική αύξηση σε μη ενοποιημένη βάση στο περιθώριο EBITDA το οποίο ανήλθε στο 32%, ως αποτέλεσμα του επιχειρησιακού πλάνου που ήδη εφαρμόζεται (αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλαγή της Διοίκησης και κυρίως μείωση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας).
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών μας δαπανών καθώς προσαρμοζόμαστε σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».