Στόχος του G7 «η επιβράδυνση της εξασθένησης του γεν»

Γερμανία: Το G20 να αποδεχθεί την ανακοίνωση του G7
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 16:10

Στόχος της ανακοίνωσης του G7 για τις ισοτιμίες ήταν να επιβραδύνει την πτώση του γεν παρά να επιστήσει την προσοχή στα τρέχοντα επίπεδα του ιαπωνικού νομίσματος, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του G7, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Δεν είναι τόσο τα επίπεδα [του γεν] όσο η ταχύτητα της πτώσης του και η μεταβλητότητα [στην αγορά] που προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο αξιωματούχος που επικαλείται σε σημερινό της δημοσίευμα η WSJ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο εξέδωσε ανακοίνωση το G7 ήταν η πρόσφατη εξασθένηση το ιαπωνικού νομίσματος, σημείωσε ο αξιωματούχος. «[Τα κράτη του G7] ένιωσαν ότι βρέθηκαν στο προσκήνιο και όντως βρέθηκαν», τόνισε.

Την Τρίτη, τα κράτη του G7 εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους έναντι της ελεύθερης διαμόρφωσης των ισοτιμιών στην αγορά, χωρίς όμως να κάνουν σαφή αναφορά στο γεν. Οι ιάπωνες αξιωματούχοι, ωστόσο, έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι χώρες του G7 κατανοούν τις πολιτικές κατά του αποπληθωρισμού που εφαρμόζονται στην Ιαπωνία.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα, το Reuters επικαλούνταν δηλώσεις αξιωματούχου του G7, σύμφωνα με τις οποίες στόχος της ανακοίνωσης ήταν να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις υπερβολικές διακυμάνσεις του γεν και τα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει υποχωρήσει.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με τις ισοτιμίες είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος σήμερα, με το γεν να αλλάζει συχνά πρόσημο έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Γερμανία: Το G20 να αποδεχθεί την ανακοίνωση του G7

Παράλληλα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, η Γερμανία θέλει το G20 να αποδεχθεί την ανακοίνωση του G7 για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, προκειμένου να υποχωρήσει η κλικακούμενη ένταση σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που καταλήξαμε στο ζήτημα για τα επιτόκια με έκδοση νέας ανακοίνωσης από το G7, την οποία αποδέχονται όλα τα μέλη του και ευελπιστώ να την αποδεχθούν και τα κράτη του G20», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Οι συζητήσεις για τις ισοτιμίες δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τα κράτη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εξακολουθούμε να αναμένουμε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, τη Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα