Προς δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. - ΗΠΑ

Ξεκινούν επίσημες συνομιλίες
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 15:00
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με τον επίτροπο, αρμόδιο για το Εμπόριο, Karel De Gucht με θέμα την πρωτοβουλία για το διατλαντικό εμπόριο.

Επίσημες συνομιλίες για τη δημιουργία μία ζώνης ελεύθερου εμπορίου θα ξεκινήσουν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία.

Την κοινή ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την εξαγγελία της, χθες, από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τα δύο μέρη θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις από τον Ιούνιο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ υπολογίζεται στα 455 δισ. ευρώ ετησίως.

YOUTUBE/WHITEHOUSE

Η εξαγγελία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου αποτέλεσε ένα από τα σημεία αναφοράς στην ετήσια ομιλία του αμερικανού προέδρου για την «Κατάσταση του Έθνους». Επισημαίνοντας ότι στον σημερινό κόσμο δεν παρουσιάζονται μόνο κίνδυνοι, αλλά και ευκαιρίες, ο Μπαράκ Ομπάμα εκδήλωσε την πρόθεση να ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.

«Απόψε ανακοινώνω ότι θα ξεκινήσουμε συνομιλίες για ένα συνολικό διατλαντικό σύμφωνο εμπορίου και επενδυτικής συνεργασίας με την Ε.Ε., επειδή το εμπόριο, όταν είναι δίκαιο και ελεύθερο στην περιοχή του Ατλαντικού, στηρίζει εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», είπε ο Ομπάμα.

Η εξαγγελία του αμερικανού προέδρου χαιρετίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος επιθυμεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών ζήτησε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, εκτιμώντας ότι ένα διατλαντικό εμπορικό σύμφωνο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα μπορούσε να αποτελέσει «ατμομηχανή ανάπτυξης», χωρίς να δημιουργείται νέο χρέος.

Πηγές: BBC, Deutsche Welle
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα